Община Пловдив обяви конкурс за директори на 13 детски градини. До 13 ноември ще се подават документи за ръководните постове в забавачките, а след това ще се проведе и изпит с допуснатите кандидати.

Това се случва, след като зам.-кметът по образование Владимир Темелков обяви, че ще извърши реформа в детските  градини в Пловдив. Той анонсира, че ще се търсят млади специалисти за ръковдните постове, които да въведат модерни методи за обучение в забавачките. 

"Поех инициативата за реформа и се случва. Очаквам кандидатите да покажат ясен план за развитие, безкрайна енергия и амбиция. За всичко смислено и стойностно ще имат моята подкрепа", написа в профила си във Фейсбук зам.-кметът по образование.  Той допълни, че конкурсните правила и условия са разработени съвместно между Община Пловдив и Педагогическия факултет към Пловдивския университет. Освен това в комисиите за избор ще участват преподаватели и професори към висшето учебно заведение, които да изберат най-правилните кандидати за постовете.
 
Най-много от свободните директорски постове са в район „Южен” за детските градини „Малина”, „Зорница”, „Албена” и „Ралица”.  В „Централен” конкурси са пуснати за „Перуника” и „Мирослава”, а в „Западен” за „Мир” и „Светла”. Детските градини „Наталия” и „Детелина” в „Източен” са други в списъка, както и „Космонавт” и „Дъга” в „Северен”. В район „Тракия” единственият конкурс, който е обявен в за „Червената шапчица”.

Изисквания към кандидатите за заемане на длъжността е да имат поне 5 години учителски стаж,  да имат завършена магистърска степен, както и необходимата квалификация за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

Всички кандидати, които са допуснати до конкурса, ще се явят на изпит. Първият е чрез решаване на тест, а другият ще е събеседване с кандидата, което включва и решаване на казуси, и защита на концепция за стратегическото управление на институцията.