Първият участък от дългоочаквания нов лъч на Околовръстното шосе, който ще бъде изграден ще е около 150 метра, заедно с кръстовището за Ягодово, научи TrafficNews. На последната сесия на Общинския съвет се взе решение да се даде  безвъзмездно общински имот с площ 476 кв. м. в местността "Бей Кър" на Агенция "Пътна инфраструктура. Преди това местния парламент дари още два имота на АПИ, които са необходими за първия етап от проекта за Югоизточен обход на града.

"Тази точка е важна. Имаме осигурено финансиране, има избран изпълнител. В добра комуникация сме с НКЖИ, АПИ и др. институции. Това е първата отсечка, оттам има още 3 лота“, заяви кметът Костадин Димитров. Той уточни, че в момента от АПИ проектират останалите 3 участъка от Ягодовско шосе до Асеновградско шосе.

Припомняме, че вече трета година се чака да започне Югоизточния обход на Пловдив. За него има проведена обществена поръчка и избран изпълнител в лицето на „Трей груп холд“. Сумата е за над 40 млн. лева, но вероятно тя ще бъде индексирана, тъй като офертата е от 2021 година.

Новата пътна връзка трябва да изкара транзитния трафик от града, като целият ринг на Околовръстното на Пловдив вече ще бъде завършен.