Новият апелативен прокурор на Пловдив  Тодор Деянов днес даде брифинг за приоритетите си, след като бе назначен на поста. Той идва от Смолян, където бе Окръжен прокурор и смени  Иван Даскалов, който изненадващо подаде оставка година и половина преди да изтече мандатът му.

Деянов начерта приоритетите,  по които ще се води в новата си работа – това е битовата престъпност, намаляване на тежките катастрофи, борба с наркоразпространението, корупцията и вкарване на рецидивистите с две и повече висящи производства в затвора.

„Винаги съм работил  добре с полицията, не искам да сменя тази нагласа”, каза Деянов. По думите трябва да се обърне повече внимание на битовата престъпност, която да намалее до санитарен минимум. От нея страда бедната част на населението и уязвими хора – възрастните в малките населени места. Другият приоритет му е свързан с жертвите и тежките ПТП-та

„В транспорта има тежки ПТП-та. Всеки ден се случват, а има и много жертви, прекалено много за нашето население, което не е кой знае колко много. Причината е висока скорост при управление на МПС, както и употребата на  алкохол,  но вече е предимно наркотици.

В тази връзка,– моето виждане е, че трябва да си засили работата по наркоразпространителите.  Да, шофьорите и хората, които употребяват, са задържани, но те са жертвите, а основни виновнци са наркоразпространителите и трябва да се обърнем приоритетно към тях”, каза новият обвинител на Пловдив. Той заяви още, че в другия от приоритетите му – корупционните престъпления,  резултатите не са особено впечатляващи.  За това трябва да се засили работата по тях и с всички средства да се подпомагат наблюдаващи прокурори, като се използват всички възможности , които дава законодателството.

„На  последно място, но не и по важност, – ще се работи приоритетно по хората с две и повече висящи производства. Това се хора, осъждани многократно, които влизат и излизат от затвора. Те са с трайно установени нагласи за престъпления. Трябва да се иска задържане под стража и да бъдат връщани обратно в затвора с осъдителни присъди.