Най-накрая! Официално откриха първия етап от реконструкцията на бул. "Голямоконарско шосе". Това се случва след повече от година, в която ремонтните дейности по отсечката са в ход. Стойността на този участък от проекта от кръстовището на бул. „Васил Априлов“ и бул. „Дунав“ до Хладилника, е в размер на близо 18 млн. лева, като строителните дейности се осъществяват от „ИСА – 2000” ООД. На събитието днес присъстваха кметът на Пловдив Костантин Димитров, Юлиян Инджов- изпълнителен директор на фирмата, Тошо Пашов, зам.-кмет по строителство, представители на бизнеса и общински съветници. Движението по линията вече е отворено, а първите шофьори удостоиха момента с клаксони. 

“Държахме да го пуснем преди 15-и септември и до вчера се постарахме и лампите, и светофарната уредба да работят. Пътят е изпълнен с всичката комуникация, осветление, всичко необходимо. Тази година получихме допълнително финансиране от държавата, които ни позволиха да проведем обществена поръчка и чакаме нейното приключване, за да може останалите 800 метра до границата на града да бъдат започнати и съответно да имаме готова входно-изходна артерия в рамките на Пловдив. Оттам се дарили проекта на Община Марица и ще подпомагаме, за да може пътят да е готов до началото на магистралата "Тракия". Останалите неща, които са поставени като приоритет преди началото на учебната година са асфалтирането на бул. “Кукленско шосе” и колелото на автогарата, за да може бул. "Руски" да е проходим и в двете посоки. Общината прави всичко по силите си дейностите по ул. "Брезовско шосе" да бъдат готови най-скоро, разбираме неудобството за бизнеса и хората.", каза кметът Костадин Димитров пред медиите. 

По думите на Юлиян Инджов настилката не задържа вода и няма фуги, което прави пътя първокласна отсечка. "Поздравявам пловдивчани с новата придобивка. Искам да кажа че Пловдив се развива много бурно, но изостава с инфраструктура. Държавата трябва да го има предвид и да инвестира в града," категоричен е изпълнителният директор на строителната фирма. 

Пълната реконструкция на бул. "Голямоконарско шосе" не се очаква да бъде готова в следващата година. Вторият етап на от нея едва ли ще започне до края на годината. Новата поръчката бе пусната на 16 юни, но регистрираната едва преди 6 месеца фирма "Алианс билдинг груп" ЕООД пусна жалба в КЗК. По същество все още от регулатора не са се произнесли по нея, но той отхвърли искането за временни мерки и спиране на процедурата.

Вторият етап на реконструкцията и разширението е за 15,6 млн. лева без ДДС, като средствата са от държавния бюджет.  Така реконструкцията на вътрешноградската магистрала на Пловдив ще струва 30 млн. лева само в землищната граница на Общината.  

Участъкът в новата поръчка е около 900 метра.  Предвижда се реконструкция и разширение на шосето, както и изграждането на локални платна.

Максималният срок, който е даден от Община Пловдив е 550 дни за реализацията на всички дейности.

След като бъде завършен този участък, топката ще бъде в Община „Марица”. Те подготвят последният етап от шосето, който е 3 км и свързва Пловдив с АМ „Тракия” през пътен възел „Царацово”.

Нов блокаж за втория етап на Голямоконарско шосе! Фирма на 6 месеца продължава с жалбитеПървият етап на реконструкцията трябва да завърши 15 септември, вторият едва ли ще стартира до края на годината