Икономическите специалности са сред най-желаните от студентите, които ще се обучават в Пловдив тази година, научи TrafficNews. Най-предпочитана в списъка с желания от кандидатстващите специалност е „Маркетинг”. Общият брой на студентите, които са кандидатствали за тази специалност е 1407 човека. След нея се нареждат други икономически специалности „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, а на трето място е „Икономика и бизнес“ – 1125 кандидати.

Kандидатстващите тази година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” са се увеличили с над 10 процента в сравнение с миналата 2023 година. 7122 бяха кандидат-студентите, които бяха заявили участие в приемната кампания на университета. От тях приетите първокурсници са малко повече от 4300.

За специалност „Право“ първа желана специалност са записали 539 зрелостници. Следват 419 за „Софтуерно инженерство“, 374 за „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и 309 за „Психология“.

Най-възрастният кандидат-студент е на 66 години, като негово първо желание е „Актьорство за драматичен театър“. Най-младият пък е на 18 години и е записал да учи „Педагогика на физическото възпитание“. От университета посочиха, че има отчетен интерес към някои от по-новите специалности като „Биология и физическо възпитание“ и „Криминалистична химия“.

Междувременно днес бе даден старта на академичната година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, където присъства и зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева. По думите на зам.-министър Митева през следващите две години в Пловдив ще бъде изграден един от трите регионални СТЕМ центрове в страната, който ще бъде място за подготовка на учители за СТЕМ преподаване. Стана ясно, че Пловдивският университет ще допусне дуалното обучение, което се въвежда от тази година.

Митева припомни, че е повишен процентът на финансирана на направленията, подготвящи педагогически кадри и, че през изминалия мандат на служебното правителство бяха отделени близо 80 млн. лева за повишаване на възнагражденията във висшите училища.

„Започваме важен дългогодишен проект за студентски практики, чрез който студентите ще получават заплащане за практиките си в бизнеса”, посочи още зам.-министърът.

Сред официалните гости бяха и председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас Узунов, ректори на висши училища в града, представители на културни институции, преподаватели и студенти.