Министерството на вътрешните работи се очаква да завърши четири обществени поръчки, с които да оборудва екипите на КАТ в битката срещу джигитите.  Въпреки постоянните т.нар. акции на МВР за контрол по пътищата, от „Пътна полиция” към ГДНП, съобщиха, че  се наблюдава завишаване на броя на загиналите и ранени участници в движението по пътищата.

От началото на годината до 30 юни в страната са настъпили 3224 тежки ПТП със 194-ма загинали.  Само юни броят на тежките ПТП е 703 - с 48 загинали и 838 ранени.  

Най-голямата обществена поръчка, пусната от Вътрешното министерство, е за закупуването на 95 мобилни технически средства за контрол на скоростта. Тя е на стойност от 6,25 млн. лева, а по нея са кандидатствали 4 фирми. Единствената, чиято ценова оферта е била отворена е на„Сектрон” ООД .  Това изглежда и процедурата, която най-скоро ще бъде завършена.

Другата поръчка е за закупуването и монтажа на 20 стационарни камери за контрол на скоростните режими. Стойността е 2 млн. лева, като изпълнителят трябва да изгради и внедри системите. Те трябва да заснемат скорост между 30 км/ч и 300 км/ч, като хващат 95% от нарушителите и автоматично да издават фишове. За нея са кандидатствали 5 фирми, но все още ценовите им оферти не са отворени.

По същия начин стоят и с другата поръчка за 5 млн. лева без ДДС за  доставка на 63 броя стационарни и стационарно-преносими уреди за осъществяване на контрол на скоростта. Там оферти са подали 6 компании.

Последната пусната процедура от МВР от преди дни и е за закупуването на 10 автомобила и 10 безпилотни летателни системи, които да следят за трафика, скоростните режими и пътнотранспортните произшествия. Стойността й 1  млн. лева.

Колко от  новото оборудване ще има за Пловдив?

В документацията към процедурите не е записано техниката към кои областни дирекции на полицията ще бъде зачислена. Това ще се случи, след като тя бъде поръчана и доставена. Вместо директорът на ОД на МВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов пръв да поеме инициативата и да заяви от техниката за поверената на него дирекция, това стори кметът Костадин Димитров. Той разговаря със зам.-министъра на вътрешните работи, за отпускането на между 5 и 10 камери.  В последствие и самия Чергов заговори за поставянето на 5 стационарни камери в града.

От Община Пловдив заявиха, че  зоните, където се очаква да бъдат монтирани камерите, са кръстовището на бул. „България“,  до паркинга за езиковите гимназии, на бул. „Васил Априлов“, преди кръстовището с ул. „Янко Сакъзов“ в посока моста на река Марица, на бул. „Цар Борис Трети Обединител“, преди влизането в Тунела в посока бул. „Шести септември“, на северното платно на бул. „Цариградско шосе“№5А, при входа на бензиностанция „ЕКО“ и на бул. „Санкт Петербург“ №48, до филиала на Техническия университет.

Предвижда се Община Пловдив да изгради 25 съоръжения, така че да има възможност камерите да бъдат ситуирани в различни точки на града, за да бъде обхваната по-голяма територия.

Поставят камери за контрол на скоростта на ключови места в ПловдивТе ще бъдат осигурени от МВР

В Пловдив: Всяко трето камикадзе на пътя се разминава с наказаниетоДокато полицията се крие в храстите и пълни статистиката, сериозните нарушители намират вратички в закона