Нов линеен ускорител от последно поколение пристига на 1 септември в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Веднага след това започва монтажът на високотехнологичната апаратура и обучението на екипа. През декември стартира и работа с пациентите, съобщи началникът на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Мария Влайкова.

Линейният ускорител е модел „Electa Infinity“. Той ще бъде доставен заедно с нова дозиметрична апаратура. „Така на практика клиниката ще разполага с 3 линейни ускорителя, в това число и Киберножа, който използваме вече 4-та година, обясни д-р Влайкова.

Новият линеен ускорител ще даде възможност в Клиниката по лъчелечение да се извършват интензивно модулирано и обемно модулирано лъчелечение. Д-р Влайкова поясни, че чрез новата технология пациентите ще получават много по-висока и прецизирана доза в облъчваните органи и части от обема, при по-добро запазване на критичните структури.

С новата придобивка ще може да се провежда и радиохирургия на почти всички органи. Това ще се прави независимо от радиохирургията, извършвана с другия апарат от най-висок клас – Кибернож, уточниха от Клиниката по лъчелечение.

Понастоящем помещението за новия линеен ускорител се ремонтира по строгите изисквания, съобразени със спецификациите за експлоатация на апарата. В работата с него ще бъде ангажиран екип от 6 лекари, 4 физици и 10 лаборанти.

С включването на новия линеен ускорител в работния график клиниката ще може да обхване още по-голям брой пациенти. Средно дневно около 100-120 човека получават лъчетерапевтични процедури. Броят на пациентите за година е 1500-1700.

„Клиниката по лъчелечение осигурява най-краткия срок за включване в график за лечение – няма листа на чакащи пациенти“, уточни д-р Влайкова.

Статистиката на лечебното звено отчита увеличаване на пациентите, които се подлагат на радиохирургия с Кибернож. Доскоро съществуваше ограничение за максимален брой от 5 пациенти на месец, което вече е премахнато от НЗОК.

„Ние сме клиника, която разполага  и със сектор за метаболитна брахитерапия на пациенти, получаващи радиоактивен йод 131, за лечение на карцином на щитовидната жлеза“, каза д-р Влайкова.

В Пловдив единствено в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда лъчехимиолечение, включително и с интравенозни апликации на цитостатици, таргетни медикаменти и имунотерапия. Това означава, че заедно с модерните антитуморни лекарства се прилага и лъчелечение. Провежда се при пациенти с тумори на глава и шия, както и при карцином на шийката на матката, обясни д-р Влайкова.

Ръководената от нея клиника е една от трите в България, в която се провежда лъчелечение на деца със злокачествени заболявания. Екипът работи в отлично взаимодействие с Отделението по детска онкология и хематология към Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Съществува много добра колаборация с клиничните хематолози в Южна България, като тук се насочват за лъчелечение и  пациенти с онкохематологични заболявания.

Д-р Влайкова акцентира върху факта, че УМБАЛ „Свети Георги“ се специализира в комплексното интердисциплинарно лечение на пациенти с онкологични заболявания. За разлика от други центрове в страната, най-голямата болница в България разполага с отлично организиран и реално функциониращ мултидисциплинарен екип. По този начин се затваря цикълът за лечение на пациентите с онкологична, включително онкохематологична патология. Лечението в УМБАЛ „Свети Георги“ е комплексно – с възможност за провеждане на оперативно лечение, химиотерапия, таргетна и имунотерапии, хормонално лечение и лъчелечение. Като част от цялостната грижа, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология осъществяват диспансерно наблюдение, включително рестадиращи процедури с КТ и ПЕТ-КТ на всеки пациент.

В Клиниката по лъчелечение има клинични случаи от цяла Южна България, като се приемат пациенти и от други части на страната. Разполага с 50 легла - това е най-големият в България леглови фонд за клиники от такъв тип. Цялостната база е реновирана, климатизирана и модернизирана.

Надграждането с нов клас апаратура в този голям лъчетерапевтичен център като Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ ще допринесе категорично за подобряване на терапевтичните резултати от комплексното лечение на онкологичните и онкохематологични пациенти – деца и възрастни, с подобрено качество на живот и значително  удължена преживяемост.