Рекорден брой заразени с коронавирус у нас. Новите случаи за последното денонощие са почти 10 000. Предишните 2 дни с рекорден брой заразени за 24 часа бяха 12 януари с над 7 хиляди положителни проби и 27 октомври миналата година с 6816.

Рекордно висока е и 14-дневната заболеваемост в страната. Тя се е увеличила с 325% за по-малко от 20 дни.

Критично висока заболеваемост в Благоевград и София. В Югозападния регион инфектираните са 2188, а в София над 1900 на 100 000 души. В още 8 области на страната заразените са над 1000 на 100 000.

Според здравните власти нарастването на случаите е очаквано и то ще продължи в следващите седмици. Свободните легла в болниците намаляват, съобщава БНТ.

Според картата на Министерски съвет заетостта на интензивните легла е в допустимите граници и само в един от 6-те региона заетостта е над 70%. Обсъжда се обаче промяна в границите на 6-те региона от плана за справяне с пандемията, за да може по-точно да се следят свободните легла за пациенти в тежко състояние.

Само за седмица новозаразените у нас са над 43 000. За тези 7 дни в болница са постъпили почти 3500 души. В Пловдив спират плановият прием в болниците.

Рекорден е броят на заразените в столицата днес - над 2700 души. От гледна точка на процента на положителните проби - днес надминахме значително най-високите стойности от есенната вълна - над 22% от направените тестове са положителни. 161 души са починалите, ваксинираните са под 14 000 души като почти 10 000 от тях са трети дози.

Броят на заразените деца е рекорден днес - 2417 - предимно деца в училищна възраст. Предишната вълна максималният брой заразени деца за денонощие беше 515. Увеличава се и броят на децата в болница.

В болницата в Айтос всички легла са запълнени.

"Много хора се обаждат, но казваме, че няма места и ги пренасочваме към УМБАЛ-Бургас. Изписахме двама и леглата вече са заети. Имаме тежко болни, които са на постоянен кислород, сатурациите им падат", казва д-р Фатме Хасан, лекар в COVID отделението, гр. Айтос.

Интензивни легла тук няма, пациентите, които се влошат много се транспортират до Бургас. В болницата няма и рентген.

Благоевград стана първата област преминала границата от 2000 заразени на 100 000 население. Само за две седмици заболеваемостта в областта е скочила с над 350 процента.

Свободни са 15 от 30-те интензивни легла в областта. Тъй като попада в един регион със столицата обаче според плана за справяне с пандемията, в този клъстър заетостта е под 37%.

Етап 0, в който досегашните мерки са достатъчни. Именно заради ситуации като тази, само дни след като беше обявен плана, вече се обсъжда промяната на границите на 6-те региона, за да бъдат изчисленията по-точни.

"Те не отговарят точно на структурата на здравеопазването, по-скоро там, където има големи болнични комплекси, особено в университетските болници и има много интензивни легла, те обслужват даден район. Вероятно ще я прекроим така, че да видим кой университетски център кой район обслужва", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

В университетската болница в Стара Загора от 12 интензивни легла, 11 са заети. Вече се налага да бъдат разкрити допълнителни педиатрични легла, тъй като броят на децата, които се нуждаят от болнично лечение нараства.

"В детска клиника в момента има настанени 7 деца, което налага да разкрием допълнително нови легла", каза проф. д-р Йовчо Йовчев - изп. директор на УМБАЛ "проф. д-р Иван Киркович", Стара Загора.

Омикрон засяга децата в много по-голяма степен от всички досегашни варианти - това показват данните и на здравното министерство.

"В момента приемаме деца с тежка форма на заболяването. При това като почнете от месечна възраст до ученическа възраст. В почти всички големи болници имаме случаи на изключително тежко протичане макар и рядко", каза доц. Ангел Кунчев.

По данни на Оксфордския университет на милион население България все още е на първо място в Европейския съюз по починали от ковид, въпреки че сме едва в началото на вълната.