Ситуацията с концентрацията на фини прахови частици евентуално ще продължи и утре сутринта, защото вятърът в момента е в посока Пловдив. Това заяви Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева по време на брифинг на Областния кризисен щаб заради пожара на сметището в Цалапица, като призова по възможност днес да си останат по домовете. Единствено завишение е регистрирано на фините прахови частици, а всички останали опасни за здравето показатели, които се следят от институциите непрестанно са в норма.  

Както TrafficNews.bg съобщи, заради пожарът има задимяване в целия град, както и повишаване на ФПЧ във въздуха. Измервателните станции в града показват код червено, като общината издадоха предупреждения за хора със  здравословни проблеми да не излизат от домовете си.

„На място на пожара работи много техника, щабът ще работи и утре и ако трябва ще бъде свикан отново”, успокои проф. Христина Янчева.

„Първият сигнал за пожара е получен около 16:30 вчера, малко след това всички бяхме на място. Това, което наблюдаваме е запрашаване във въздуха, като с вдигането на светлата част днес се стигна и до критични стойности. Затова и излязохме с призив към населението със стандартните мерки за тази ситуация. Заради повишението има предупреждения за хора със  здравословни проблеми да не излизат от домовете си”. Това каза Иван Стоянов – зам.-кмет по екология и здравеопазване.

„На сайта на община Пловдив хората могат постоянно да се информират за качеството на въздуха. Това, което направихме от вчера до днес е, че организирахме много техника, включително и частни фирми, които осигуриха техника. На място вече е запръстено, през цялата нощ се ограничаваше периметъра на пожара. Заради температурните инверсии сутринта облакът го разнесе към Пловдив и към населените места на юг от града. Днес ще работим до пълното овладяване на възникналия пожар. Апелираме хората да спазват мерките, предписани от РЗИ’, допълни още той.

Ще бъдат прегледани видеозаписите от камерите, както и ще се сформира комисия, която да огледа всичко и да прецени има ли пропуски в работата на оператора на сметището. "Ако се установят пропуски, санкциите ще бъдат безкомпромисни и предписанията ще изискаме да се изпълняват възможно най-бързо", поясни Иван Стоянов.

Правени са много проверки на сметището, като са констатирани известни нарушения по документацията на оператора. Вероятно ще бъдат взети и административни мерки, каза директорът на РИОСВ-Пловдив  Ивайло Йотков. Той допълни, че има сериозна завишение на средночасовите норми, което по всяка вероятност ще се отрази и на среднодневните норми от 50 микрона. 

По данни от измервателните станции на екоинспекцията няма повишаване на вредните емисии във въздуха, които създават опасност за здравето на хората. 

„Рано сутринта аз се свързах с РЗИ и очаквах информация от тях, за да задействаме системата за предупреждение BG-ALERT, но тя не е задействана, защото са завишени само праховите частици”, допълни областният управител на Пловдив. Има препоръка на Агенцията по храните - всички зеленчуци и плодове да се мият обилно преди употреба.

"Причините за рязкото увеличаване на ФПЧ са резултат от потушаването на пожара и температурната инверсия. Нашата станция отчита всички вредни газове, такива не са установени. Възможно е да се повтори и утре сутринта заради инверсията и лекия вятър по река Марица. Причините за пожара са вътрешни, не е привнесен отвън", каза главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН-Пловдив.

„Надяваме се до довечера всичко вече да е приключило и пожарът да е напълно потушен”, допълни той.

 Пълната информация вижте във видеото: