Новият мост над река Марица е проект, който пловдивчани чакат от десетилетия. Новата пътна връзка, която трябва да свърже „Западен” със „Северен” ще реши изключително много проблеми с трафика, а и е част от вътрешния ринг на града.

В началото на година зам.-кметът по строителство инж. Тошо Пашов заяви, че тази година Община Пловдив ще довършва вече започнати проекти, но ще положи основите на бъдещите такива. За това в бюджета в началото на годината бяха заложени около 1 млн. лева за проектиране на нови обекти. От сумата близо 200 000 лева бяха за новия мост над река Марица.  До този момент обаче Община Пловдив не е започнала проектирането. На предстоящата сесия Общинския съвет пък ще гласува решение, с което сумата от 150 хил. лева за проектирането на моста се прехвърля към друг обект.

Парите ще бъдат дадени на Спортния диспансер, които да преведат сумата към спечелилата фирма за проектирането и строителството на медицинската сграда.  Със средствата ще се направи проекта, за да се търси европейско финансиране.

Новият любимец на старата власт? Арх. Абаджиев взе тихомълком и ремонта на Спортния диспансерЗа 1 месец „Бау Систем" спечели поръчки за 15 млн. лева в Община Пловдив

Зам.-кметът по строителство Тошо Пашов заяви, че средствата се прехвърлят, защото не могат да се усвоят тази година. Оказало се, че идейният проект, с който разполага Община Пловдив,  е много остарял, като не е бил съобразен с генералните планове, както и не са предвидени връзките с различните улици.

„За мое огромно съжаление нещата по този проект ще се забавят. В сегашното идейно задание не е предвидено, че бул. „Марица – Север” е с по две платна при пресичането на моста, като трябва да се направят развръзките. Също така не е предвидено кръгово с бул. „България” и  връзката с Голямоконарско шосе.  Идеята е директно оттам да се извежда трафика към новия мост и Коматевско шосе, за да се избегне преминаването по бул. „Васил Априлов”. Това е така наречената западна тангента от вътрешния ринг на Пловдив. В идейния проект липса и велоалея”, обясни зам.-кметът. Той допълни, че в момента се прави сериозна преработка, като се надява до края на годината тя да е готова и да се пусне обществена поръчка за техническия проект. Самият той може да бъде готов догодина и оттам Община Пловдив да търси финансиране.