Общината е с вързани ръце на този обект, тук не участва въобще в този договор и виждаме какво се случва.” Това заяви пред медиите Атанас Кунчев, кмет на район "Южен". Изявлението му е във връзка с вчерашния инцидент, където колоездач падна в необезопасена шахта и загина.

„Инцидентът от вчера се е случил на Южния обходен колектор, този обект е на ВиК, те са възложител и са избрали фирмата изпълнител, те са избрали и фирмата надзор, която отговаря за надзора, качеството  и какво се случва на този обект.  След 17:00 часа аз бях уведомен за този инцидент, ние като община не сме имали договорни отношения в този колектор, ние сме извън рамките на изпълнение на този обект. Страна сме, която бере негатива от бавните темпове и начина на изпълнение на строителството на този обект”, добави Кунчев.

Той уточни, че не са проверяващ орган и нямат правомощия. Кметът определил ситуацията като пълен кошмар , защото около ремонтните дейности се намира онкологичният център в града, индустриална зона , жилища, детска градина и затворът. „Ние не може да направим проверка , редовно минаваме по трасето но не сме контролиращ орган”, завърши Атанас Кунчев.

Шахтата е обезопасена, ние сме я обезопасили с материали, с огради, участъкът не е в движение, повече няма какво да коментирам и няма да говоря нищо повече", заяви пред БНТ Тихомир Кръстев от фирмата изпълнител на проекта.

"Имаме нает екип за управление на проекта, това е наше задължение по силата на договора с програмата ОПОС, този екип има задължението да направи този доклад към възложителя в мое лице, за да можем ние да сме запознати с това, което се е случило. Предполагам, че в първите дни на следващата седмица ще имаме този доклад", коментира и инж. Антон Гълъбов, който е управител ВиК -Пловдив.

По-рано днес от прокуратурата заявиха, че има образувано досъдебно производство по случая. Както TrafficNews съобщи на 22 септември 2024 г. на тел.112 е постъпил сигнал, че в Пловдив, в зоната на ремонтни дейности между ул. "Братя Бъкстон" и бул. "Александър Стамболийски", велосипедист е паднал в шахта.

 Пристигналите на място полицейски и медицински екипи,  полицаи на Първо РУ установили безжизненото тяло на мъжа, а смъртта е потвърдена от съдебен лекар. Служители на Пожарната са извадили тялото.  Към този момент не е ясно дали самоличността на загиналия е установена.

Под надзора на Районна прокуратура-Пловдив се извършват действия по разследването - огледи, разпити на свидетели, изземване на веществени доказателства, като ще бъдат назначени експертизи и изискана документация с оглед извършваните ремонтни дейности и взетите мерки за безопасност за гражданите и работещите на обекта, и др.

Срокът за приключване на разследването е двумесечен.

 

Загиналият велосипедист е паднал в необезопасена шахта, установява се самоличността му

Прокуратурата в Пловдив разследва случая със загиналия велосипедист, паднал в шахтаИзвършени са огледи и се разпитват свидетели

Колоездач загина след падане в дупка в Кючука