Голямото енергийно обновяване на жилищните сгради в Пловдив забуксува още преди да е започнало. Макар че още през декември 2023 година МРРБ обяви класираните блокове в Пловдив, 6 месеца по-късно няма никаква информация какво се случва с програмата.

Община Пловдив все още чака от Министерството на регионалното развитие да ги поканят за подписването на споразумения.

„Без да ги подпишем и да получим средствата, няма как да започнем обществените поръчки за строителните дейности. Чакаме…”, заяви лаконично зам.-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

По процедурата  „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, в Пловдив бяха одобрени 32 блока, а общата стойност на 62 млн. лева.

От одобрените за саниране жилищни сгради в Пловдив 11 са в район „Източен”, 8  в район „Тракия”, 8 в район „Южен”, 3 в район „Централен” и по един в район „Северен” и район „Западен”.

Все още не е ясно и кои ще са възложители на поръчките. В „Северен” и „Западен” вероятно ще бъдат правени от районната администрация, тъй  като имат по един блок.  Другите райони обаче почти сигурно ще оставят на строителната дирекция да  бъде възложител.

Мъгла е и около втория етап на санирането, където безвъзмездната помощ е 80%, а самоучастието – 20%. От 307 предложения за цялата страна едва 10 са от Община Пловдив.  Най-много са кандидатствалите жилищни сгради от район „Централен” – 7, на следващото място е „Южен” – 2, както и един от „Северен”.

Въпреки че стойността на втория етап на санирането бе 282 млн. лева, общата стойност на предложенията от цялата страна са 152 млн. лева.  Това означава, че над 130 млн. лева ще бъдат върнати на Европа.

 

Едва 10 блока в Пловдив участват във втория етап на санирането, връщаме 130 млн. на ЕвропаЗа цялата страна 307 жилищни сгради са кандидатствали, средната цена на блок е 500 хил. лева

Одобриха 32 блока за саниране в Пловдив с 64 млн. леваРекордьор е район "Източен " с 11 жилищни сгради