ОП „Дезинфекционна станция“ е обработила срещу хлебарки района на Малката главна рано. Това заявиха от общинското предприятие пред TrafficNews. Пръскането е било осъществено на 8 юли с утвърден препарат, безвреден за хората, допълниха оттам.

Директорът на „Дезинфекционна станция“ заяви, че ситуацията със свръхпопулация на хлебарки ще бъде проследена и при необходимост периодично ще бъде извършвана обработка срещу тях. Извършен бил обход рано сутринта, при който не е била установена концентрация на вредителите, поясниха от предприятието. 

Припомняме, че от известно време в района на „Халите“ появата на хлебарки е притеснително честа. Оплаквания от граждани имаше още миналата година, но към днешна дата ситуацията изглежда е изпусната от контрол. Насекомите, известни със своята издръжливост, са преносители на зарази и потенциално опасни за хората. До появата им може да доведе липса на хигиена, а размножаването им става бързо и е трудно за овладяване.

Нашествие на огромни хлебарки на Малката главнаРайонът около "Халите" редовно е залят от боклуци

Още по-смущаващ е фактът, че хлебарките са плъзнали в близост до няколко заведения за бърза храна на Малката главна. Иначе казано, те са намерили своя рай – безплатни дюнери. Дали обаче няма в скоро време някой прегладнял пловдивчанин да намери своя ад – безплатен протеин в порцията си?

От Областна дирекция „Безопасност на храните“ в Пловдив отговориха на наше запитване, че досега не са постъпвали при тях оплаквания относно хигиената на заведенията в района. Заявиха, че имат готовност да извършат проверка по компетентност в обектите.

От отдел „Държавен и здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив коментираха, че имат предвид ситуацията и при нужда ще вземат мерки спрямо правомощията си.