По предварителни данни щетите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лв. Това съобщи пред Нова телевизия кметът на общината Емил Кабаиванов. Той обаче подчерта, че цифрата вероятно не е окончателната, тъй като няма как всички поражения да бъдат описани за няколко дни.  

Повече от 340 къщи са с различна степен на увреждане. Шест от тях са напълно разрушени, а в повече от 60 е невъзможно да се живее. Обитателите на тези имоти към момента живеят при близки и приятели.

Общо 378 семейства се нуждаят от подкрепа от Агенцията за социално подпомагане. Списъците ще бъдат готови днес.

Пометени от стихията са седем мостови съоръжения и повече от 10 по-малки моста, които свързват села в региона.

Кабаиванов е категоричен, че преди бурите, отнесли къщите и инфраструктурата, реките там са били почистени. „Ежегодно отделяме средства за почистване на тези малки рекички. А по отношение на сечта не съм експерт. Министърът на земеделието обеща заедно да отидем високо в Средна гора, за да видим до каква степен е обезлесено”, каза още кметът.

Кметът на Слатина: Описахме щетите, разходите ще са огромниЩе бъдат нижни месеци за възтановявянето на селото, каза още той

Община Карлово откри DMS кампания за дарения. От администрацията се обръщат с апел за помощ за пострадалите населени места.

Общината призовава всеки, който желае да дари парични средства за засегнатите семейства, да го направи с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO, или на сайта на общината.

В село Войнягово хората нямат вода и се снабдяват от водоноска. Местните са загубили покъщнината си.

„Най-важното е питейната вода да се възстанови. Също проблемът с моста – връзката ни с Карлово. Разстоянието е 9 км, а в момента се обикаля през град Баня“, обяснява кметът на селото Тодор Танковски.

За хората от Войнягово остава надеждата, че повече бедствие няма да ги сполети.

След бедствието: Къщи в Каравелово затънаха в кал, доброволци се включват в почистванетоМестните се нуждаят от питейна вода за следващите дни