Институтът за пазарна икономика (ИПИ)  стартира кампания за фискална децентрализация и една от първите срещи беше в Пловдив. Старши икономическият изследовател на института Петър Ганев се срещна със зам.-кмета по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов, а разговорът премина под формата на видео интервю. Темите бяха свързани с развитието на Пловдив като икономически център на най-голямата индустриална зона в България.

Целта на кампанията на ИПИ е част от приходите на подоходното облагане да бъдат пренасочвани директно към общините, които адекватно и бързо да могат да решават проблемите на местно ниво. “Ако общинският бюджет е вързан с местната икономика, броят на заетите и техните заплати, това би било стимул администрациите да работят активно за привличане на нови инвестиции”, категоричен е икономистът Петър Ганев. Той допълни, че по-голямата част от общинските бюджети са средства за държавно делегирани дейности, а по-малката са за инвестиционни програми. Затова на практика общините не могат да осъществят големи проекти без държавна помощ или кредит. От друга страна, европейските средства са обвързани с  приоритетите на съюза, които не винаги могат да решат най-належащите проблеми на дадена община. Това затруднява провеждането на местни политики и дейности от съществена важност за обществото.

Кое прави Пловдив толкова успешен модел за развитие на индустрията, бе един от въпросите, които зададе Петър Ганев. „Пловдив има много ясна стратегия за привличане на инвеститори и е последователен в усилията си. Благодарение на дългогодишна упорита работа на инвеститори, собственици на индустриални зони и на местните власти, регионът на Пловдив се превърна в най-големия индустриален център в България с над 74 000 заети в производството, което е с дял от 40% в БВП на местната икономика“, коментира Стоянов. По думите му това, което отличава Пловдив,  е наличието на обособени индустриални зони като Тракия икономическа зона (ТИЗ). Тя е сред най-големите в Югоизточна Европа и най-голямата в България - с площ от 10 700 000 м². ТИЗ е и първото по рода си публично-частно партньорство в България, в което участват 9 общини (вкл. Пловдив), шест индустриални зони и 2 клъстера.

Миналата  година Пловдив получи поредното престижно признание, този път от Financial Times. Той е отличен като един от десетте "най-добри средно големи града на бъдещето" в глобалната им класация. Градът попада в две от ранглистите на престижното бизнес издание - за стратегическо привличане на инвестиции и за ефективност на разходите. Този път сме в компанията на Монреал, Лион, Базел, Билбао, Йокохама и други.

„Продължаваме да работим активно по привличането на нови инвестиции в Пловдив и в региона. Общината в момента работи по инвестиция, сертифицирана с клас "А", която ще открие 200 нови работни места във високотехнологичен завод за медицинско оборудване. В средата на тази година ще се обяви и още една инвестиция клас „А“ на територията на града, допълни зам.-кметът.

„В региона се подготвят да стартират нови инвестиции в размер на 200 млн. лв. през тази година. Въпреки COVID кризата компаниите продължават да наемат много нови хора.  Имаме български и международни компании, които са много силни на западните пазари и някои от тях успяха да завземат нови позиции. Затова и безработицата достигна почти предкризисни нива“, подчерта Стефан Стоянов.

Той подчерта, че Пловдив расте изключително бързо заради добрите възможности за работа и високото качество на живот. Има голяма динамика на нови инвестиции в индустриалните зони, в сектора на бизнес услугите и туризма.

Близо 7 500 са новозаселилите се регистрирани жители през 2019 г. Реално обаче  са в пъти повече. Хора от цялата страна, включително и от София, идват да живеят и работят тук. Експат общността достига 20 хил. души и постоянно нараства. Пловдив и региона са най-бързо растящите по население сред големите градове. „Очакваме тази тенденция да продължи. За това основното ни внимание е насочено към изграждане и подобряване на транспортната и социална инфраструктура. Имаме нужда от по-голямо околовръстно, нови транспортни връзки в града, нови училища и детски градини, за което са необходими сериозни инвестиции“, коментира още Стоянов по време на интервюто с Петър Ганев.

Кампанията на ИПИ продължава да събира подкрепа и от други общински администрации през следващите седмици като Стара Загора, Созопол и др.