Alieno е прототип на суперкола с 5000 конски сили и развиваща скорост над 500 км/ч, изработена от български предприемач. Какво може този автомобил и как е направен коментира създателят му инж. Ахмед Мерчев пред Нова телевизия 

"Всичко започна през 2015 година, когато исках да си купя бърза и спортна кола, но имах изискването да е електрическа. Не намерих автомобил на пазара, който да задоволи всичките ми изисквания и така се роди идеята да създам собствен модел. Имам доста опит в областта на електрониката и роботиката. Създаването на електрическа кола не ми звучеше толкова фантастично", каза инж. Мерчев.

По думите му в началото критериите за скорост са били доста по-скромни, но с развитието на способностите на екипа му, е успял да произведе автомобил с проектна скорост от над 585 км/ч. Разработват се три предпроизводствени прототипа. Тази кола е създадена изцяло за писта, но не пречи да се движи и по пътната мрежа.

"За да е законно, трябва да бъде одобрена, но това се случва в рамките на няколко години", каза още той.

Колата беше представена в родното село на създателя ѝ - Слащен. Планирана е демонстрация на скоростта, но инж. Мерчев посочи, че като млади производители са по-предпазливи и изчакват правилния момент.