Два дни след като четири от големите търговски вериги свалиха цените на хляба за крайните потребители, по-малките производители все още изчакват. От браншовия съюз на хлебарите и сладкарите са ги уведомили, че промените ще влязат в сила след обнародването на актуализирания бюджет в държавен вестник. Чакат се и допълнителни инструкции от финансовото министерство.

Производители на хляб в Пловдив все още не са изготвили оферти с по-ниски цени за партньорите си в търговската мрежа. На фона на по- евтин хляб в някои от големите търговски вериги от първи юли, по кварталните магазини все още той е на старите цени. Според Лазар Генчев големите вериги могат да направят промяната без да нарушават закона.

"Те са външни фирми, така че все едно хлябът при тях отива като за износ, т.е. без ДДС. В Държавен вестник все още не е обнародвано това решение и аз законово нямам право да го направя. Другото нещо е, че нямаме никакви инструкции все още за какви видове хляб става въпрос. Говореше се за хляб по БДС стандарт", каза Лазар Генчев, хлебопроизводител пред БНТ.

От националния съюз на хлебарите и сладкарите са изпратили писмо до своите членове на 30 юни, в което се казва, че промените ще влязат в сила едва след обнародването им в Държавен вестник.

"Мисля, че трябваше да има някакво отлагане поне една седмица да пренастроим касовия апарат, да пуснем офертите с новите цени", каза Генчев.

В актуализацията пише, че хляб е продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки при необходимост. Това обаче не дава яснота, дали питки от хлебно тесто попадат в обхвата на промените, както и дали ръжени и пълнозърнести хлябове ще бъдат освободени от облагане с ДДС.