Община рестартира инициативата си за довършване и развитие на зоопарка в Пловдив. След като бъде изготвена новата концепция за зоологическата градина, чието строителство бе прекратено на финалната права преди близо 7 години, местната власт ще кандидатства за финансиране. Вече е подписан договорът с избраната по обществена поръчка софийската фирма „Екотийм” ООД, заявиха от общината. Тя ще има задачата да изготви техническата помощ и нова визия за атракциона.

Софийска фирма прави новата концепция за зоопарка в Пловдив – подменят половината хабитатиЖивотните в новия зоокът ще са различни от първоначалния план

„"Екотийм" трябва да направят план за развитие, план за колекция, размножаване и биоразнообразие, консервационни дейности, график за изпълнение на дейностите при наличие на финансиране, както и техническо задание за изготвяне на инвестиционен проект и други. Фирмата разполага с 280 дни за изпълнение. След това община Пловдив ще кандидатства по програма „Околна среда 2021-2027г.“ за финансиране до 5 милиона лева. Надяваме се да го спечелим в пълен обем“, заяви заместващият кмета Иван Стоянов. С тази сума ще се цели възстановяването на амортизирания парк до Гребната база.

С цел по-добра координация и контрол на дейностите се обмисля да бъде възстановена дейността на Общинско предприятие „Зоопарк – Пловдив“.

„Вече имаме една примерна организационна структура с персонал, но докато зоопарка не бъде въведен в експлоатация, той ще работи на по-малък капацитет“, допълни той. Става дума за шестима души персонал, които в момента работят в друго ОП – „Зооветеринарен комплекс“.