Двама млади пловдивчани представиха достойно България на финала на световно състезание по японското изкуство косплей (Costume play), което тази година се проведе за пръв път на наша територия. 19-годишните Мими и Лео, които станаха големите победители в изданието на „AnimeS World Stars“ с образите си от китайската видео игра „Genshin Impact“, и този път се качиха на стълбицата на успеха, завоювайки второ място в света.

На 21 и 22 септември партньорската двойка от Пловдив се изправи в битка с международно признати таланти и успя да покаже финес и артистичност. Състезанието по косплей „Animes Cosplay World Stars“ се проведе в зала ASICS Arena, а в него се включиха 11 страни – Чили, Австралия, Кувейт, Швейцария, Франция, Италия, Испания и други. Майсторското превъплъщение на Мими и Лео в героите на принцеса Анна и принц Ханс от „Замръзналото кралство“ и спектакъла им впечатлиха не само публиката. След оспорвана надпревара журито все решение победител в състезанието да бъде Полша, второ място отиде при България, а трета стана Испания.

Днес двамата косплеъри признават, че емоциите на сцената били шеметни и незабравими. „Все още не мога да повярвам какво ни се случи, като в сън ми е всичко“, споделя Мими, а Лео допълва: „Доволен съм от мястото ни, готов съм да вървя напред и нагоре, а някоя друга година отново да се запиша за квалификация“.

Те ще запомнят не само изявата на сцена, но и периодът на подготовка за състезанието. Всичко започнало с избора на герои – принцеса Анна и принц Ханс, на които се спрели, защото костюмите са сложни, с много детайли, което ги прави подходящи за световно първенство. „Разликата от другите интернационални финали беше, че в този формат имаше приоритет на актьорската игра и дългите от 5 до 8 минути сцени. Разбира се, при избора ни на герои отчетохме и факта, че „Замръзналото кралство“ е изключително разпознаваем филм“, разказва пред TrafficNews Мими.

Това ги провокирало да изпъкнат с динамичен сюжет и игра на сцената: „Първоначално бяхме с едни дрехи, под които бяха същинските костюми. На сцената променихме визията, без да се налага да слизаме от нея“, допълва тя. За впечатляващото преобразяване помогнали параваните, изработени от нея самата. Те били с височина 190 см и широчина 1 метър, като рисуването на плата и напасването на фигурите по него било трудно и времеемко, казва тя. Усилието си заслужавало, защото те изиграли още ключови роли – „движехме ги по сцената, служиха за врата и прозорци, а след като махнахме рисувания плат от тях – останаха на паус хартия. Тогава ги използвахме, за да направим „танц на сенките““, казва Мими.

Преди представлението поделили ангажимента по изработването на облекла и обувки, перуки и декор. С някои неща се сблъскали за пръв път – образът на Анна провокирал младата пловдивчанка да се пробва сама с изработката на перуки, които допреди това Лео правел.

„Роклята на принцеса Анна е цялата в бродерии, затова ми се наложи да купя машина за бродиране и с нея да избродирам полата, бюстието, подплатата, килотите. Уших и сакото на Лео. От всички материи най-голямо предизвикателство се оказа бродирането на коприната“, признава тя и издава, че за нея използвала хартия под плата. За да не се разнищва бродирания плат, го обработила с поялник по цялата дължина.

На Лео пък се паднала нелеката задача, освен да подготви костюма си, да изработи портфолиото на двойката, както и мултимедията към представянето им на сцена.

Всичко това коствало на младежите 5 месеца, през които попаднали и в непредвидени ситуации – „Не можех да намеря подходящия нюанс на тъмнозеления плат, от който е направена част от полата на Анна и затова се наложи сама да боядисвам плата преди да го скроя. Отделно, 10 дни преди световното, успях да сглобя полата, а след като я облякох.. се оказа, че ми дълга. Нямаше как да я скъся, защото бродериите вече бяха направени. Към този момент бях избродирала обувки тип „пантофки“, но трябваше да реша този проблем, като изработих втори чифт обувки, които бяха на токче“, споделя Мими. Цялостната визия на принц Ханс била подготвена от Лео за 4 месеца, през които работил спокойно и бавно, признава той.

Тази изява коствала определено жертви в личен план, както и тествала издръжливостта им: „В приготовлението за световното влязох изключително изморена. Тази година бях абитуриентка и имах трудни за реализиране дипломни работи, държавни изпити и матура. Отделно от това се явих и на кандидат-студентски изпити в НАТФИЗ, които изискваха сериозна подготовка. Разболях се и около месец се наложи да се лекувам. Дори в деня преди световно плаках, защото отново бях с висока температура и се ядосвах, че на толкова чакания от мен ден, аз не съм в пълна кондиция. Адреналинът обаче ми помогна да се събера и да дам най-доброто от себе си“, разказва пловдивчанката. Не крие, че задачата да представяш България е отговорна и само тези, които са я изпитвали, знаят колко е голяма.

Лео също преминал през смесени емоции, но към днешна дата разкрива, че се радва, че е имал възможността да се състезава на световно ниво.

Цялото предизвикателство обаче, през което младежите преминали, си заслужавало, споделят те. А след представлението им на сцената на „Animes Cosplay World Stars“ всички присъстващи станали на крака: „Цялата зала пляска, плака и пя по време на представлението. Успяхме да ги изненадаме“, казват те. „Запознахме се с толкова мили и прекрасни хора. Гордея се с нас и второто място! Все още не мога да го повярвам, но е факт!“, допълва Лео.

 

След успеха световното състезание младите косплей артисти от България ще се отдадат на личните си ангажименти и образование. Необикновеното им хоби и страстта към изкуството са изиграли определяща роля в избора на бъдеща професия на двамата абитуриенти.

Мими, която е възпитаничка на „Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“ в Пловдив, вече е приета в НАТФИЗ. Там ще изучава специалност „Сценография“ в класа на доц. Марина Райчинова към факултет „Сценични изкуства“. „Сега искам да се отдам на учебния процес. Сценографията ще ми помогне да разкрия нови хоризонти в областта на костюмографията и декорите“, казва тя.

Лео също ще последва мечтите си: „Тъй като съм доста изтощен, заради проекта за световното и настоящата ми работа, както и преместването ми в София, реших да си взема почивка от университет тази година. Но догодина съм решен да се запиша в Нов Български Университет с профил Актьорско майсторство“. Той вече крои планове за бъдещия си проект – Принц Робърт от игралния филм на „Пепеляшка“ от 2021 година.

Представлението им може да видите : ТУК.

Повече за тях, запознанството им с японското изкуство, превърнало се в начин да изразяват себе си, и предходните им успехи, прочетете тук:

Необикновеното хоби: Двама пловдивчани представят България на световното по CosplayМими и Лео се занимават с японското изкуство от скоро, но вече не си представят живота без него