Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на заместника си Борислава Сарафов, като го обвини в опит за преврат в българската прокуратура. Обвинител номер 1 скъса публично оставката си, като заяви, че ще изкара пълен мандат, независимо какво му струва това в личен план.  Освен зам.-главния прокурор, Гешев хвърли и индиректни обвинения към Бойко Борисов и ГЕРБ, както и ДПС за ситуацията с исканата му оставка.

„Сарафов трябва  да прецени дали моралът му ще позволи да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура, ако има морал.  В случай, че не го направи, ще поискам отстраняването му от Висшия съдебен съвет”, заяви на края на изявлението си Иван Гешев.  Преди това той даде пълна хронология на събитията от четвъртък до днес, като през тези дни той е бил на посещения в Турция и САЩ.

Гешев скъса публично оставката си и обяви: Не ме е страх!Посъветваха ме да покажа благоразумие и да си подам оставката, но няма да го направя, каза гл. прокурор

По думите му след атентата е започнала медийна истерия за атентата срещу него.

„Мислих, че е случайна, но явно не е била. Бях в ситуацията, в която да се оправдавам, че съм останал жив след атентат – беше безумно. Поради тази причина мълчах”, каза Гешев.

Той заяви, че при разговор с Борислав Сарафов той му е казал, че ще даде интервю, в което да оправи нещата, но по никакъв начин не го е съгласувал с него, каквато е политиката на прокуратурата. 

„Мислих, че е приключила тази тема, но това се оказа само началото на блицкрига за овладяването на прокуратурата. Мой приятел, близък до ГЕРБ  ми се обади и каза,  че лицето Бойко Методиев Борисов му се е обадило и попитало къде е семейството ми. Той казал, че не знае. Семейството ми беше в една държава на приятелска прокуратура. Казах си - нещо му стана на този човек. И това подцених”, каза  главният прокурор. Той продължи с това, че Сарафов е искал да отстрани шефът на националната следствена служба и заместник на гл. прокурор Ясен Тодоров заради опита за атентат, тъй като някой трябвало да го „отнесе”.

Гешев коментира и исканата оставка от Мария Габриел при разговорите между ГЕРБ и ПП – ДБ.

„Първата й работа  бе да поиска оставката на гл. прокурор, няма да коментирам доколко това нарушава принципа за разделение за властите. Обадих се на  политик жена, която считах за приятел, която стоеше до Габриел (б.а. Десислава Атанасова).  Тя ми каза, че не е знаела за това, което значи, че това са го знаели Бойко Борисов и няколко други. Учудва ме позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция”, каза Гешев и допълни, че това в личен план му се струва като предателство.

Гл. прокурор продължи с хронологията за разговорите с прокурори, членове на ВСС заради внесеното искане за отстраняването му.  Той е срещнал подкрепа от всички колегии, като категорично са застанали зад него.

След редицата разговори, докато е бил в САЩ, Гешев е решил да прекрати планираните си участия и снощи се е прибрал в България.

„Получих послание снощи, че ако до 10:00 часа не си подам оставката… семейство ми и така нататък, ще се натисне копчето ентър. Беше неподписвано и мога да предполагам от кого е.  Когато се убедя в източника – примерно  ГЕРБ или някой друг, ще го съобщя. Това, което ми се изсипа през последните три години, не се е случвало на друг – проверки на семейството ,пасквили, доноси…  Всичко това показа, че може би някой смята, че аз съм бъг в системата. И този бъг трябва да се махне и да функционира системата , за да се краде, за да живеем бедно. Той каза, че е време и "някой да измете политически боклук" в Народното събрание, като това е работа на народа. 

Обмислях дали си заслужава всичко това в личен план. Реших твърдо, че си заслужава в името на децата и внуците . Защото този олигархичен модел заради,  който мизерстваме, трябва да приключи”, каза гл. прокурор. Той продължи, че хората подписали искането му за оставка са били на стълбите в спонтанният протест в негова защита.

„Някой от тях може би са мотивирани, всеки има слабости, други са уплашени, трети са подведени. Аз се надявам, че във ВСС има достойни хора, а думите чест и достойнство и  български магистрат, още означават нещо.  Искрено, някой от тях смятах за приятели”, каза Гешев. Той допълни, че е получил есемес от негов приятел, колега прокурор, който е казал, че по наставления на Борислав Сарафов е искано да се прекрати делото „Барселонагейт”.  Той категорично заяви, че това няма да се случи до есента или края на годината.

„ Тук ще кажа, че наистина се гордея с прокуратурата. Единствената стабилна институции в България.  Ще завърша, че за мен като гл. прокурор, единствено работя за българските граждани и хората, ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах”, каза Гешев.