Собствениците на аптеки и магистър-фармацевти се събраха в Пловдив, за да обсъдят темата „Защо българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“. След задълбочени дискусии, те се обединиха около няколко решения и намерения.
 
Фармацевтите не подкрепят промените, инициирани от Министерството на здравеопазването, които касаят Наредба 4, поради липсата на предварителни анализи и разчети. Те подчертаха, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса е разписан в началото на годината, а промените за увеличената реимбурсация на лекарствата за лечение на сърдечно-съдови заболявания настъпват през април, без да бъде потърсено тяхното мнение. Мотивите за констатирания недостиг на средства от страна на НЗОК те определят като нецелесъобразни.
 
Собствениците на аптеки настояват за въвеждане на фиксирана надценка на всяко лекарство, отпускано на пациентите по индивидуалните им договори с касата, за да могат да покрият разходите си.
 
Фармацевтите ще поискат срещи с МЗ, за да разяснят разходите си при отпускането на скъпоструващите лекарства и да предложат корекции на договора.
 
Ако не се постигне консенсус, фармацевтите заплашват с протестно затваряне на аптеките и прекратяване на договорите с НЗОК.
 
„Фармацевти са заплашени от фалит поради липса на надценки и невъзможност да се конкурират с веригите от аптеки, свързани с дистрибутори и производители. Решението на тези проблеми включва промени в нормативната база, прозрачни политики и активен диалог с политиците. Засегнати са всички аптеки, но основно самостоятелните, които не са обвързани с дистрибутор“, заяви по време на форума Аделина Любенова, председател на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

Анелия Найденова работи в собствена аптека от 25 години. Тя е една от собствениците на 3000 малки аптеки, които са изправени пред фалит и ще спрат да работят със Здравната каса, ако от следващата седмица влязат в сила новите промени в нормативната база. Фармацевтите прогнозират сериозен проблем с достъпа на лекарства в малките населени места.

„Ако аптеката се откаже, тъй като по-малко хора, по-малко рецепти, по-малко приход, може да се наложи да ходят до друго населено място“, каза Анелия Найденова. 

Още вижте във видеото: 

„Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работата си с НЗОК, то в малките градове означава, че ние трябва да затворим аптеките“, каза Милена Каменова, която е магистър-фармацевт и собственик на аптека в пловдивското село Цалапица.
„За 500 рецепти повече, ние сме получили 50 лева. Това означава, че аптеката 8 дни в месеца работи безплатно за НЗОК“, каза Пенка Минева. 

„На 3 юли аптеките в град Ямбол няма да обслужват граждани от 14 до 16 часа заради промените в Наредба 4 – това е нашата протестна нота“, допълни Константин Попов, който е магистър-фармацевт от Ямбол.
Фармацевтите констатираха, че при сегашните условия не могат да изпълняват задълженията си по чл. 219 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които включват консултиране на пациентите и отпускане на лекарства. Те се чувстват като заложници на неработещи електронни системи, които затрудняват изпълнението на професионалните им задължения.
 
Аптеките искат да изпълняват своите професионални задължения, но не при сегашните недостойни финансови условия, които не добавят стойност на техния труд. Те алармират, че ако новите промени бъдат въведени, това ще доведе до фалит на бизнеса им.