Електронно дистанционно гласуване, премахването на всякакви талони и стикери за автомобилите, издаване на лични карти от частни фирми и отпадането на печатите. Това са част от предложенията, които бяха направени по време на преговорите за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната”, ИТН, БСП и „Демократична България” по темата за електронно управление.

Всички се обединиха около това, че трябва да се следва отличникът във въвеждането на електронното правителство – Естония, която с изключително малко средства въведоха почти цял набор от дигитални услуги.

От „Демократична България” поискаха частни фирми да се включат в издаването на електронните идентификации в България, а те да са интегрирани в личните карти.  Приоритет трябва да е и премахване на хартиените документи за най-използваните услуги, а администрациите да си ги изискват взаимно. Сред тях са гражданската регистрация, адресния регистър, имотния регистър.

По време на дискусията стана ясно, че почти всички услуги в България трябва да се сдобиеш поне с един хартиен документ, за да го завършиш дигитално. 

Сред предложенията са всички талони за превозни средства да отпаднат, като всеки шофьор трябва да носи само шофьорската си книжка, а всичко друго да е свързано със системата на КАТ. 

Услугите от различни общини пък да се предоставят централизирано, за да не се объркват гражданите. Във всяка администрация да има секретар по информационна сигурност и  информационни технологии.

„Печатите и сканираните документи трябва да отпаднат напълно, защото пречат на машинната обработка на документите.Като печатите трябва да се забранят напълно на администрацията. Медицинските картони, трудови книжки, талоните, стикерите за годишен преглед на автомобилите също трябва да отпаднат напълно. Няма нужда да лепим неща и да носим хартийки, след като може да се провери електронно, обясни Божидар  Божанов.

ДБ и ИТН поискаха да се въведе дистанционно електронно гласуване. Също да се ползват в електронното управление и да предоставят електронни услуги на граждани.

Дигитализацията да е приоритет на правителството, настояха пък представителите на "Има такъв народ". Заради това сегашната агенция за електронно управление трябвало да стане Министерство на дигитализацията, към което да отидат и части от сегашното транспортно министерство. От партията на Слави Трифонов също искат въвеждане на електронно дистанционно гласуване, както и "Демократична България".

От БСП също искат да се направи централизация на всички дигитални услуги, като се направи отделно министерство.