„Тази експозиция сме я подготвили за зала „Лотос”, която ни беше прехвърлена  през 2019 г. Със съдействието на Община Пловдив направихме цялостен ремонт на фасадата с проект, съгласуван с НИНКН. Той е съобразен с изискванията на носителите на авторското право на сградата – арх. Михова.  Тя прехвърли правата на арх. Румяна Пройкова, която и заедно  арх. Сидерова изготви проекта за възстановяване на сградата”, разказа директорът Огнян Тодоров.

Интериорът във новата зала е във визия на пещера, а във входните помещения ще бъдат изготвени интерактивни зони, в които ще бъдат прожектирани динамични изображения на период от ранна креда  - джунгла с динозаври.  Ще има и пространство за изложби на деца, които са участвали в конкурсите на Природонаучния музей.

„В момента представяме част от експонатите, които сме поръчали – пет вида динозаври. Те са произведени от китайска фирма, която е най-основният производител в света. Произвела е динозаври за абсолютно всички европейски държави, включително и на Балканите. До момента в България не е представяна такава постоянна експозиция.  Преди години имаше една гостуваща изложба на такива аниматроник модели, която беше особено успешна. Мисля, че в един парк в София беше експонирана”, разказа още Тодоров.

През 2022 г.  той планира да добави още една част от експозицията  – 7-метров тиранозавър, един стегозавър, един голям трицеротопс и  летящ 4-метров птеродактил.

„Важно е да кажем, че тези макети са направени в реалните пропорции на съществувалите видове. Не са измислени или бутафорни. Те пресъздават научната информация. Тази година с бюджет от собствените си приходи на стойност 35 000 лв. купихме динозаврите и през 2022 г. мисля, че ще успеем да вземем и останалата част. Поради тази причина, тъй като все още не е завършена залата, не предвиждаме да се увеличи входният билет”, обясни директорът на Природонаучния музей.

Тодоров допълни, че музеят е образователна и научна институция и макар макетите на динозаврите да нямат научна стойност, но са още един начин да бъдат провокирани децата да задълбочат знанията си в тази посока.

„Всеки път, когато влязат в музея, те питат – а къде са динозаврите. Ще използваме новата експозиция и в научна посока. Ще правим тематични лекции с палеонтолози. До края на годината ще бъде готов и 24 000-литровият аквариум в залата с аквариумите долу и по проект през  Министерство на културата ще представим в една зала макети на едноклетъчни”, каза още Огнян Тодоров. Той благодари на Общината и район „Централен” за подкрепата и доброто партньорство.

Кметът Здравко Димитров също изрази задоволството си от добрата работа на екипа на Огнян Тодоров.

„Добре свършена е работата. Експонатите са купени със собствени приходи, значи нещата вървят. Този музей е притегателно място за посетителите. Оценката я дават хората, усмихнатите деца. Благодаря и Пламен Панов, който подпомага с логистика музея. Пожелавам да имат приходи, да се разширяват. Трябва да помислим в бъдеще за нови пространства”, каза кметът Здравко Димитров.

На въпрос на репортера на TrafficNews може ли отсрещната сграда, където преди време имаше бирария, да стане част от фонда на музея, кметът отговори: ”За сградата още вървят дела. Аз мисля, че тя трябва да бъде предоставена на музея в цялост, само една част няма да свърши работа.  Но в момента по-скоро казвам, че са необходими още пространства за конкретно такова”.