Възмущение след  условната присъда за смърт на дете. 7-годишната Моника беше прегазена от полицай на пешеходна пътека преди две години в пазарджишкото село Братаница.

Семейство, близки и приятели на момичето се събраха тази сутрин около мястото на инцидента. Родителите на момичето настояват полицаят да получи най-строгата присъда.

„Настояваме за ефективни присъди. Убиецът на нашето дете да бъде наказан според закона. При първото дело в Пазарджик му дадоха 4 години и 7 месеца, след като се призна за виновен. Апелативният съд в Пловдив обаче след това му даде условна присъда, като го оневини. Сега вярваме, че този път този съд ще си свърши работата и Владимир Панайотов няма да бъде оневинен“, коментира бащата на Моника пред БТВ.

„Тази борба продължава. Очакваме ефективна присъда, която е дадена от закона. Искаме Владимир Панайотов да си получи заслуженото. Нашата мъка в сърцата ще гори до живот. Моята 7-годишна Моника си отиде по нелеп начин“, допълни майката на момиченцето.

Към протеста на близките на детето ще се присъединят и други семейства, загубили децата си във войната по пътищата.

 Апелативният съд в Пловдив отново ще разгледа делото за смъртта на детето.

Припомняме, че 7-годишната Моника беше блъсната от бивш служител на ГДБОП, Владимир Панайотов. Окръжният съд в Пазарджик го осъди на 4 години и 8 месеца затвор, но Апелативният съд в Пловдив измени присъдата и му наложи 3 години условно с четиригодишен изпитателен срок. Според съдебното решение Моника е пресичала пешеходната пътека с по-голямото си братче, когато Панайотов със скорост от поне 73 км/ч, при разрешени 50, и изпреварвайки, я блъска. Бившият служител на МВР е шофирал бързо заради възложена служебна задача, става ясно от последното съдебно решение. След като удря момиченцето, Панайотов веднага му се е притекъл на помощ, държал е детето и се е опитвал да му прави изкуствено дишане.

 

ВКС гледа делото за смъртта на 7-годишната Моника в БратаницаИнцидентът стана на пешеходна пътека в селото