Два протеста пред сградата на общинския съвет се проведоха преди извънредната сесия. Представители на два спортни клуба дойдоха, за да изкажат своето отношение спрямо решение на общинския съвет за отдаване на общинска зала за тренировки. Както TrafficNews.bg писа, през септември местният парламент взе решение, което предоставя залата на улица „Чернишевски” на СК „Ера”.

В момента там се помещава друг спортен клуб по танци „Самодива”, които отказват да напуснат помещението, кметът Здравко Димитров не подписа новия договор за наем.

Поради това деца и треньори от двата спортни клуба излязоха на протест, за да представят своите позиции относно казуса.

Въпреки че нямаше конкретно предложение за спортната зала на трибуната на местния парламент своите позиции изказаха представители на двата клуб, като отношение взе и Анести Тимчев. И от двата клуба са категорични, че не бива да се противопоставят деца срещу деца, като трябва да се намери решение, което е в интерес и на двете страни.

"Протестираме, защото е било взето решение в Общинския съвет да бъде настанен друг клуб. На сесията разбрахме, че общинските съветници не са знаели, че има друг клуб и са били подведени. След две седмици децата са на състезание в Румъния. Направихме основен ремонт на залата, която беше в плачевно състояние. На 13 юни пуснах заявление на имейла на Общината, с който изявявам желание да подновя договора. Това явно е скрито от общинските съветници и явно е подадена само информацията за другия клуб. Това решение ощетява децата за сметка на други", каза ръководителят на СК „Самодива” Даниела Трифонова.

Главният ръководител и старши хореограф на СК “Ера” Кремена Антонова заяви, че нейният клуб по танци е кандидатствал за общински зали и преди, но никога не е получавал възможност за такава зала. На последното заседание ОбС е гласувал “Ера” да получи залата на ул. “Чернишевски”. Решението влязло в сила, но кметът Здравко Димитров отказва да подпише договора. 

"Винаги сме ползвали частни зали, правили сме за своя сметка ремонти. Колегите не искат да напускат залата, защото са вложили средства в ремонт, но сумата е несравнима с тази, която ние сме плащали на пазарни условия. Решението да се даде залата на СК "Ера" се базира именно на това, че те имат още една база, два пъти по-голяма. Редно ли е един клуб да има две зали, а другия да няма нито една?" - каза Кремена Антонова.

"Не искаме да напускаме нашия втори дом, защото той е всичко за нас", заяви състезателка от клуб „Самодива”.

"Децата искат да тренират, а са изхвърлени от залата, защото институциите не са си свършили работата", каза родител на дете трениращо в клуб „Самодива”.

Председателят на ОбС Александър Държиков заяви, че не е внасяно предложение за отмяна на решението. И следва СК “Ера” да получи ключовете за общинската зала за тренировки.