Абсурдната  драма, в която животни умират в камион в буферната зона между граничните пунктове „Капитан Андреево" и „Капъкуле", продължава. За кошмара, в който камион, превозващ 47 крави от Румъния, стои блокиран от  дни TrafficNews съобщи още в понеделник.  Още същият ден изпратихме запитване до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), но отговор получихме едва вчера следобед. 

Камионът с кравите пътува за Турция транзит през България от Румъния. В петък минал през "Капитан Андреево", но на "Капъкуле" турските власти отказали да допускат животните с аргумента, че идват от район, засегнат от чума.

В писмото от БАБХ съобщават , че са агенцията е уведомена за отказ от внос на пратка от 47 говеда, пътуващи от Румъния и предназначени за Турция. Турските ветеринарни власти отказват прием на животните. Те са напуснали границите на Европейския съюз (ЕС) и се намират на територията на Турция.

 След това от БАБХ цитират европейското  законодателство, регулиращо транспортирането на живи животни,  според което  Република Турция не е включена в списъка на трети държави, от които се допуска повторно въвеждане на живи животни на територията на Европейския съюз. Това е предвидено в Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/404 на Комисията и Делегиран регламент (ЕС) 2020/692. Съответно, след отказа за внос от страна на Турция, животните нямат право да бъдат върнати в ЕС.

Допълват, че "основен приоритет за БАБХ е опазването на животновъдните стопанства , както и гарантирането на безопасността на гражданите на ЕС, чрез стриктно прилагане на европейското законодателство". 

В писмото, ръководството на БАБХ не дава отговор на основния въпрос, зададен от медията- а именно, какво ще се случи със животните, затворени в камион без храна и вода. 

 Междувременно снощи е починала втора крава, а представители на фирмата не са били допуснати да й поставят инжекция. Сега труповете на двете животни са в камиона. Едната крава издъхна в неделя и трупът й вече се е надул и се разлага. В района се носи ужасна миризма, коментира пълномощникът на румънската фирма адв. Красимир Стоянов. 

Според Стоянов животните са с изрядни документи. "Чума има по дребните преживни животни и не засяга кравите.След излизането от България превозното средство е спряло в депото за законово регламентирана почивка, по време на която добитъкът е бил разтоварен, нахранен и напоен". 

"Нашата молба е да се прояви хуманно отношение към животните, да бъдат настанени в хотел за животни, да бъдат нахранени и да оцелеят", каза  собственикът - турски гражданин. Междувременно, шофьорът на камиона, който от 6 дни е принуден да стои в буферната зона и да се грижи за животните, е изчезнал. 

БАБХ е била уведомена в понеделник за случая.  От думите на заместник-изпълнителният директор Валентин Атанасов, стана ясно, че агенцията нищо не може да направи, така че животните да бъдат приютени на специално място, след което да бъдат извозени към Турция или обратно в Румъния. 

"Румъния като страна изпращач и Турция като приемаща страна трябва да се разберат какво ще се случи с животните, но те не могат да влязат обратно в България. България е външна граница и трябва да пази целия ЕС", категорично заяви Атанасов.

Очевидно има сериозен пропуск в законодателството, тъй като тези случаи остават извън регламентите и българските институции не могат да се намесят , без да нарушат закона. 

Днес собственикът на фирмата - превозвач и българският представител са се срещнали с консула на Румъния, който ще отнесе въпроса до посланика на на северната ни съседка. След това вероятно казусът ще бъде отнесен до министъра на земеделието на България, под чиято шапка е БАБХ.