Родители се свързаха с TrafficNews, за да изразят притесненията си относно организацията по изхранването на децата им в ОУ „Димитър Димов” в Пловдив. В началото на лятото е стартирал ремонт на училищния стол и те очаквали той да приключи в началото на новата учебна година. Родителите твърдят, че директорът на учебното заведение Спаска Кожухарова е сключила договор в петгодишен срок с външна фирма за кетъринг, без знанието на родителите, която доставя храна в кутии, вместо храната да се сервира на място.

Недоволстват още и от цената на обяда. Преди родителите са плащали по 1,60 лв. на ден, а сега това им струва 6 лв., като според тях цената не отговаря на качеството. Част от децата се оплаквали, че често храната е студена, в недостатъчни количества, а и пристигала понякога със закъснение. Това пък карало директорката да пришпорва децата да ядът по-бързо, за да не закъсняват за час, твърдят родителите.

Проверка на TrafficNews  установи, че директорът на учебното заведение никога не е сключвал договор с външна фирма за кетъринг. Вместо това през лятото на 2021 г. училището е обявило базата от ученическия стол към ОУ „Димитър Димов” на конкурс за отдаване под наем по общинска наредба. Конкурсът печели фирмата „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД, която се заема и с цялостния ремонт на базата.

Директорката на учебното заведение Спаска Кожухарова, която е на този пост от три години, заяви пред TrafficNews, че е спазила абсолютно всички законови процедури, като отрече твърденията на родителите и заяви, че всичко е стриктно. Тя добави, че многократно е канила недоволните родители на разговор при нея, в който да разяснят всички неясноти по казуса, за да не се спекулира, но въпреки това родителите отказват да го направят, като част от тях подготвят и жалба до Инспектората на МОН.

Потърсихме становище и от Георги Цанков, който е собственик на фирмата наемател „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД. Той също е категоричен, че изцяло се спазват всички наредби за здравословното детско и ученическо хранене.

„Когато влязохме в столовата, тя беше в покъртителен вид. Само в рамките на няколко месеца извършихме цялостен ремонт на залата за хранене. Подменили сме абсолютно всичко, включително и санитарния възел и мивките, които бяха от преди 40 години. Стените и мебелите са боядисани и подбрани в зелен цвят по препоръка на детски психолог. Самите столове и маси са с ергономичен дизайн и са съобразени с препоръките на СЗО да бъдат с лесна за дезинфекциране повърхност. Преди в стола са се хранили около 40 деца, в момента порциите ни се движат между 80 и 100 на ден, което значи, че си вършим правилно работата”, коментира той.

Ремонтираният стол в ОУ "Димитър Димов"

Цанков заяви, че обектът, в който се приготвя храната е училищният стол на ОУ "Райна Княгиня", който се намира на по-малко от километър от ОУ „Димитър Димов” и също бе изцяло преобразен миналата година. Той сподели, че абсолютно стриктно се спазва хигиената и часът, в който да се превози храната, със специализиран транспорт в термо кутии, които поддържат температурата, а преди храната да бъде вкарана в обекта, тя се проверява от медицински лица. В кухнята майка са инсталирани съоръжения, които максимално да запазват ценните съставки на всеки един продукт и така се постига по-високо качество на приготвените ястия.

„От 20 години съм в този бранш. Ежедневно храним над 3000 деца, било то в училища или детски градини. Храним също и училищния състав и персонала. Преди няколко седмици имаше инцидент в друго пловдивско училище, преминаха изключително тежки проверки от БАБХ. Няма как да позволя да не предложа най-добро качество. Смея да заявя, че работим на най-високо ниво, а хигиенните условия са безупречни”, допълни той.

Относно оплакванията на родители, че храна не може да се внася и изнася от столовата, Цанков заяви, че това е категорично забранено, за да се предотврати развиването на инфекции. Той добави, че в обекта е изградена и ученическа лафка, преобразена в авто-каравана, в която се продават само здравословни продукти за децата.

В сигналът до медията ни, родителите изброиха още фактори, от които са недоволни. Те смятат, че развитието на училището изостава, защото няма подобрения в базата, в която децата се обучават. Смятат, че не е нормално да липсват интерактивни дъски, както и други дигитални пособи, а като друг сериозен проблем изтъкват настилката в двора на учебното заведение, която не е подменяна от създаването му, а децата ежедневно късали анцузите си вследствие на падане.

Кожухарова заяви, че за големи ремонти се изисква голямо финансиране, с което към този момент от учебното заведение не разполагат. Въпреки това са извършени редица подмени и обновявания на различни части от училището, като директорката твърди, че полага всякакви усилия да направи най-доброто както за базата, така и за учениците. Тя допълни, че когато е встъпила в длъжност, състоянието на училището наистина е било много лошо.

„Сградата е стара, години наред нищо не беше пипано, дори не бяха боядисани кабинетите. В никакъв случай не мога да се съглася, че не ме интересуват децата и условията, в които се обучават. Да, няма как да угодим на всички и да бъдат всички доволни, но се стремим към това, повярвайте ми”, заяви тя.

Относно настилката в двора и игрищата, тя коментира че е кандидатствала за редица общински проекти, но е получила отказ. Свързвала се е и с частни фирми, но поради липса на бюджет, ремонтът няма как да бъде осъществен.

„За нас е важно да имаме възможността да обучаваме децата качествено. В момента притеснението ни е настъпването на зимата и отопляването на цялото училище. Училищата са на промишлен ток, което значи, че с тази инфлация ще плащаме огромни суми” добави тя и апелира към всички родители, които изпитват притеснения по различни въпроси да се свържат с нея.