Страшно е положението до руския пазар срещу КАТ в Пловдив, алармира наша читателка. В района, обитаван от представители на етническата общност се носи неистова смрад, боклук се търкаля по улиците, а трупове на животни отвръщават минувачи.

Тонове отпадък заливат пространството на улица „Напредък”, срещу администрацията на Пътна полиция. И това е само два дни след мащабна акция на ОП”Чистота”  в Шекер махала.

Репортер на място успя да разговаря с местен жител, който не отрече, че авторите на нелицеприятната гледка са самите жители на гетото. 

„Цялата махала си изхвърля боклука тук. Никой не го крие. Проблемът е, че не се чисти. Хвърляме, защото нямаме контейнери. Пък и нашият манталитет е такъв”, разказа мъжът.

Потресаваща бе гледката, как сред кости, кожи и трупове на животни, малки деца си играят и ровят с голи ръце. Само на няколко метра в страни обаче, „гордите” родители стоят безучастно и дори ги насърчават по-старателно да търсят нещо ценно.

Често самото сметище бива палено. Местни разказаха, че делата са на хлапетата, които търсели ценни метали.

„Уж да запалят кабели и гуми за мед и олово, а пламне целият боклук. Ама детска работа, какво да ги правим”, допълва жителят на махалата.

Оказва се, че само преди дни над 35 тона боклуци от сметището са били извозени при акция. В събота тежка техника и камиони са извършили 12 курса до депото. Освен това в района около самото сметище има позиционирани 8 контейнера тип бобър, разположени на четили различни локации. В близост се намира и съд за смет тип лодка.

„Всеки ден с фадрома се извозва по един камион от боклука. Оказва се, че сутрин контейнерите са празни, а около тях е отрупано. Само за ден купчините стават все повече. Всеки ден работи допълнителна техни. Извършват се тематични акции, освен това почистването се извършва и в почивните дни. В момента спрямо терена се извършва процедура и съвсем скоро проектът ще влезе в Общински съвет”, съобщиха за TrafficNews от ОП „Чистота”.

Припомняме, че теренът от 5 декара е предвиден за изграждане на частен паркинг. Кметът на район „Северен”  Стоян Алексиев ще предложи там да стъпи частник, който да се грижи за терена. Търгът бе спечелен от софийска фирма, но процедурата не прекратена и върната в районната администрация заради грешка в параметрите на терена.

Според новия ПУП на квартала големината на терена е бил намален от 7600 кв.м на 5260 кв.м заради новата улична регулация.