Проблемът с безводието в Родопската яка притиска двете вилни зони над село Храбрино. Дни наред десетки домакинства не функционират нормално и изпитват сериозни смущения заради липса на водоподаване. Наличните количества са недостатъчни на фона на неколкократно увеличената консумация в последните години. Проблемът се задълбочил чувствително това лято и рядко се случва вода да потече от чешмите, споделят граждани пред TrafficNews.

Къщите, които се намират в селото, се захранват по различен метод и към момента не са засегнати. Всички имоти в зоната обаче са свързани към водоем, който снабдява с вода и кв. „Коматево“. Ресурсът е намалял заради сухия период и водното дружество е принудено да го разпределя така, че да се избегнат прекъсвания и в многолюдния квартал на Пловдив.

ВиК-Пловдив: Родопската яка може да остане без вода, ако хората не се променят и държавата не се намесиЗапочнали са проверки, при които се цели пресичане на нерегламентираното водочерпене и кражбата на вода

Това обаче буди недоволството на постоянните жители на вилната зона в Храбрино, които винят местното кметство в липса на ангажираност към проблема им. „В нашата къща няма никаква вода от 5 дни. Всичко започна със спирания в два поредни уикенда преди около месец. Наскоро обаче проблемът се задълбочи и дори извън пиковите моменти на потребление“, разказва пред TrafficNews жител на вилната зона, пожелал анонимност.

Споделя още, че това, което силно безпокои гражданите, е липсата на комуникация. „Никой от кметството не ни уведоми навреме, че всичко това предстои“, казва тя, а когато започнали сериозните спирания, сами се наложило да търсят отговори на наболелия въпрос. 

"Оставаме с впечатление, че кметството не търси адекватни мерки за решаване на този цивилизационен проблем, в който сме забъркани. Водата се спря без някой да ни уведомява – авария ли се случва или не, не са ни предложени варианти откъде можем да се снабдим с такава в периодите на спирания. Единствено получихме като коментар от кмета, че е издадена заповед за прекратяване на поливанията. Това е абсолютен дисбаланс между отговорности и възможни решения“, казва още жителят.

Кметът на Храбрино Димитър Кръстанов обаче споделя, че местната администрация не е оставила проблема на самотек. В момента се преценява кои да подходящите варианти за управление на кризата.

„Вчера проведохме среща с представители на ВиК и жители на зоните. Беше взето решение от 21:00 часа до 7:00 часа днес да бъде спряна водата от водоемите към ВиК мрежата, за да може да се напълнят. През нощта обаче е станала авария и нямаше как обсъдените мерки да бъдат осъществени. Пълна яснота за плана, по който ще се действа, ще има след утрешната среща“, казва той.

Видно във фейсбук страницата на кметството на 9 юли гражданите биват призовани да преустановят употребата на вода за цели, различни от питейно-битови, тъй като е регистрирана прекомерна употреба.

„Според ежедневната документация, която ми беше представена, помпите работят на пълен режим денонощно, но нарасналата консумация на вода превишава водоподаването от помпите. Консумацията на вода във вилните зони за едно денонощие е достигнала над 500 кубика. За сравнение, консумацията на вода в селото е три пъти по-малко“, се посочва в съобщение, публикувано от името на кмета. Гражданите биват призовани през летни месеци да ограничат нерегламентираната консумацията, тъй като предстоят санкции.

Планувано е утре (2.08) в 10ч. в кметството на Храбрино да се проведе събрание между граждани и местната власт, където да бъде обсъден проблема с безводието.

Предстои и да се извърши ремонт на авариралата помпа, която захранва водоемите на двете вилни зони. Това обяви за TrafficNews говорителят на „Водоснабдяване и канализация“ Йордан Чемишев. Той подчертава, че вилната зона не се ощетява за сметка на жителите на Коматево. В основата на проблема, казва той, стоят намалелите водни количества и "прекомерната консумация". 

„Работим по отстраняването на цялостния проблем във вилната зона, доколкото е възможно. Случи се авария в една от помпите. Но като цяло количествата вода във водоема, който ги захранва, не достигат, а на този фон ние регистрираме прекомерна консумация. Потреблението се е увеличило над 10-12 пъти. И в Храбрино отчитаме проблема с използване на водата за цели, които не са питейно-битови – най-често поливане, което в подобни условия е недопустимо“, пояснява Чемишев.

Вероятно е въвеждането на режим за водоподаване, като това ще се реши след провеждане на утрешната среща. Жители обаче казват, че ако не бъдат предприети действия, са готови да стигнат до протести. От тяхна страна вече са подадени жалби към кметството на Храбрино, Община „Родопи“, „Водоснабдяване и канализация“, предстои такава да се внесе и в Областна управа.

Родопската яка в капана на собствената си апетитност: Фантазия ли са прогнозите за безводие в региона?Местната власт и водното дружество полагат усилия, а резултат от тях ще се види след години