Общинските съветници от „Браво, Пловдив” излязоха с декларация в местния парламент, чрез която отново настояват за оставката на зам.-кмета по транспорт Савина Петкова и мотивите за решението си. Ето и цялата декларация, която бе прочетена от Яна Димитрова:

ДЕКЛАРАЦИЯ

От ППГОС „БРАВО ПЛОВДИВ“

Преди 1 година „Браво, Пловдив“ участва на  местните избори с 5 главни приоритета, а основен от тях е – редовен, удобен,  модерен и екологичен градски транспорт. Знаем, че последните две условия са дългосрочни цели, но първите две са достижими в реално време.

От самото си създаване „Браво, Пловдив“ изтъква, че  градският транспорт е основополагащ фактор за справяне с проблема с трафика и задръстванията в града. Без добре уреден, редовен и добър обществен градски  транспорт, каквито и съоръжения и улици да се направят, колкото и булеварди да се разширят – задръстванията и тапите ще са ежедневна гледка и ще създават множество проблеми на гражданите и гостите на Пловдив.

Преди 6 месеца на нашия колега от групата на „Браво, Пловдив“ г-жа Савина Петкова й бе предложено да поеме ресор „Транспорт“ и да стане част от екипа на Костадин Димитров.  Ние от „Браво, Пловдив“ я подкрепихме с надеждата, че ще започне реализация на идеите на сдружението, които и самата тя е устоявала в кампанията, а ние ще й помагаме те да се реализират.

За съжаление, 6 месеца по-късно тези идеи не намериха реализация, а дори можем да констатираме, че  общественият градски транспорт на града продължава да бъде в същото недобро състояние. Вместо да обсъждаме идеи тук, в залата на Общински съвет, за развитието на общинското дружество „Екобус – Пловдив“ ЕООД, цялата енергия на  г-жа Савина Петкова и екипа й бе да следи дружествата превозвачи дали си изпълняват курсовете и дали те имат климатици и работят ли тези климатици в жегите.

Едновременно с това общинското дружество „Екобус – Пловдив“ за съжаление се превръща в поредното „кухо“ дружество, което не решава проблеми и не носи печалба. Хаосът с паркирането в целия град става все по-голям а идеи за решаването на този проблем няма. Вместо да имаме готова електронно-билетна система от онзи ден „имаме“ тестови опити на  една пилотна линия и немалко въпросителни в договора между фирмата изпълнител и Община Пловдив.

Поради изложените по-горе обстоятелства общинските съветници от ППГОС  „Браво, Пловдив“ взехме решение за оттегляне на гласуваното доверие към  заместник-кмета по транспорт г-жа Савина Петкова и поискахме тя да се оттегли от заемания пост като подаде своята оставка. Смятаме, че това е единственият възможен вариант всички тези проблеми да намерят своето решение, докато не са станали необратими. Обръщаме се и към пловдивчани и поднасяме своите извинения към тях, за пропуснатите месеци, в които вече можеше да бъдат започнати и решени поне част от посочените проблеми.  

Тъй като ние поставяме интересите на пловдивчани над  политическите цели, правим тази решителна декларация и считаме, че за да се решат проблемите с обществения градски транспорт, задръстванията и паркирането в Пловдив, има нужда от експертен поглед и политическа воля.

Според нас мерките, които трябва да се предприемат, са:

             -Да се отстояват интересите на Община Пловдив в работата с дружествата превозвачи, а именно – стриктен контрол при изпълнение на маршрутните разписания, ясни финансови отношения  при въвеждането на електронното таксуване, безкомпромисни санкции при неспазване на договорите;

            -Изчистване на всички неясноти по договора с фирма „Тикси”, свързани с  въвеждането на системата за електронно таксуване;

            - Промяна на наредбата за превозните документи и разкриването на щатове за контрольори, които да извършват проверки по автобусите;

            - Започване на реални действия с общинското дружество  „Екобус – Пловдив” ЕООД, което дружество да се превърне в работещо и извършващо реална дейност по предоставяне на транспортна услуга, а не да се превръща в бездънна яма, което гълта всяка година пари и трупа загуби. За целта считаме, че е удачно като първа стъпка да се наемат автобуси под наем, с които да се оперира като начало по една маршрутна линия, а в последствие да се надгражда и с други линии;

             -Да се стартира услуга по отдаване на велосипеди и скутери под наем.

Във връзка с всичко гореизложено от ППГОС „Браво Пловдив“ декларираме, че общинските съветници сме готови да участваме в обсъжданията и изготвянето на нужните промени в нормативните документи, както и да подкрепим всяко едно предложение, което ще доведе до реална промяна в настоящото положение с обществения градски транспорт, задръстванията и паркирането.

 

За ППГОС „Браво Пловдив“

Ангел Молев

Борислав Инчев

Ерол Садъков

Любомир Паунов

Яна Димитрова

Общинските съветници на „Браво, Пловдив" поискаха оставката на Савина ПетковаЗадълбочаване на проблемите с градския транспорт и пасивност от зам.-кмета са сред доводите за исканата оставка

Савина Петкова – доказателството, че политическият некропол не трябва да се отваряЗам.-кметът по транспорт се обиди, че не се справя с работата си, но по нищо не личи това да не е така