Бордовият инженер Алексей Каменов, който оцеля в катастрофата с военния хеликоптер, е в стабилно състояние с фрактури на крака и ребрата. Техникът е скочил от летателната машина и е вървял 100 метра. Той бе преместен в болница в София тази сутрин . Преди това неговите близки и колеги с часове чакаха на портала на пловдивската университетска болница някой да им даде информация за състоянието му.

Както съобщихме, при инцидента снощи загинаха командирът Стоян Неделчев и помощник-пилотът Пламен Пантелеев. Двамата пилоти са опитни, единият е с над 600 летателни часа, другият - над 500. Капитан Пламен Пантелеев, който е 70-и набор, е от Бяла, Русенско, а капитан Стоян Неделчев е 73-и набор и е от Елхово.  

Тази сутрин се прави втори оглед на мястото на инцидента. Заради инцидента всички полети по авиобазите у нас са спрени до второ нареждане.

„Вертолетът е паднал на Земята в рамките на около 3 секунди. Няма самовзривяване, няма запалване, но падането от височина 20 метра е довело до смъртта на двамата пилоти”,заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

До изясняване на причините за катастрофата спират полетите от авиобаза Крумово. Военно-транспортният вертолет Ми-17 е изпълнява полет за аварийно-спасителна работа - височината за такъв полет е нормално да бъде такава, около 30 - 50 метра. Машината е 30-годишна и още 200 часа е можела да лети, преди да й се направи отново ремонт. Хеликоптерът е водел парада на "Гергьовден" и е собственост на авиобаза "Крумово". Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417. През миналата година той е преминал ремонт в ТЕРЕМ "Летец" в София, има още 5 такива хеликоптери.

Вижте част от извънредния брифинг във видеото на ТРАФИК ТВ: