Пореден парк е превзет от бездомници - TrafficNews публикува преди дни сигнал на читатели, които се оплакват от редица безчинства в центъра на града. В случая превзетото пространство е градинката на кръстовището на булевардите “Руски” и “Шести септември”.

Бездомници се заселиха в парк в центъра на Пловдив, изхождат се и палят контейнериДецата вече не могат да посещават близкия парк, защото всичко е в човешки фекалии

Проверка на място показа, че новите обитатели са стари познайници на медията ни, за които сме писали и преди. Това са майка и син, които първоначално живееха на спирката срещу бившата Сточна гара, след това - в градината в съседство, а след като изчезнаха, се появиха отново в алеята на бул. “Руски” до Търговската гимназия.

Мъж и майка му превърнаха автобусна спирка в спалня

Бездомниците, спящи на спирката на Сточна гара, се преместиха в градинка - отказват помощТе отказват помощ от пловдивчани

Районът около Търговската гимназия се превръща в зона за бездомнициВластите трябва да намерят ефективно решение на проблема, тъй като случаите и местата в града се увеличават

Сега са открили ново подходящо място да струпат своята покъщнина и обособят пейките като свой “дом”.

И преди сме разказвали, че те не търсят и очакват помощ, не просят, не са конфликтни и не се включват в разговори на други граждани. Чергарският им начин на живот, обаче, както и превръщането на мястото в спалня, не е приемливо, тъй като в действителност те използват избраната локация както за спалня, така и за тоалетна.

Репортерите, които следят “миграцията” на майка и син са на мнение, че по всяка вероятност подпалените контейнери за боклук са форма на вандалски акт, който не е свързан с тези хора - в противен случай такива прояви щяха да бъдат регистрирани и при предходните им обиталища. По всяка вероятност се касае за теорията на счупените прозорци и натрупващия се социален упадък на мястото, което довежда до концентрация на противообществените прояви.

Въпреки това градинката е в добро общо състояние, почиства се редовно - кошовете за боклук са почти празни, а пейките - здрави. Преди време репортер на TrafficNews разговаря с кмета на район Централен именно за тази градинка. Тогава той разказа, как това е една от малкото пространства, които са останали необлагородени в района и сподели вижданията си за развитието й.

Фонтанът, който разпръскваше зловония, отново се превърна в кош за боклукТрябва да търсим решение да реновираме пространството, каза кметът на район Централен

Очевидно забавянето в добрите намерения е довело дотам, че пространството да бъде “превзето” от бездомниците и сега пред кмета на района седи и още един проблем, преди градинката да бъде върната към блясъка си и да бъде привлекателно място за почивка. Дотогава пловдивчани вероятно ще предпочитат Дондуковата градина като място за отдих и срещи в центъра на града.