Хиляди ранобудни българи в цялата страна вече упражниха правото си на глас и пуснаха бюлетина с избраната си кандидатура.

До момента няма данни за инциденти, свързани с изборния процес. Над 20 хил. полицейски служители участват в охраната на изборния ден. Те ще съблюдават за реда в 11 983 секции на територията на цялата страна.

6,7 млн. българи имат право да изберат 240-те депутати в 45-ото Народно събрание. Кандидатите са 6996 - с близо 2300 повече в сравнение с вота през 2017 г.

Бъдещите депутати са в листите на 23 партии и 8 коалиции.

Изборите в Пловдив

Изборният ден в Пловдив започна. В града под тепетата отвориха врати всички 488 секции. Членовете на секционните комисии са снабдени с всички предпазни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти, предаде Нова телевизияв.

301 515 души в града под тепетата имат право на глас днес. Само в 5 от секциите няма да има машинно гласуване, тъй като избирателите в тях са под 300 на брой.

Общо 6 мобилни секции ще обикалят домовете на карантинираните в Пловдив. Те са 5 604, но едва 157 от тях са заявили желанието си да гласуват.

Бургас

Изборният ден в Бургас започна нормално във всички 738 избирателни секции на територията на областта. 365 000 души имат право на глас. В една от секциите гласуването започна с две минути по-късно. Проблем с тока е била причината, заяви един от членовете на избирателната комисия.

В цялата област има 16 подвижни избирателни урни за карантинирани граждани.

Велико Търново

В 67 СИК във Велико Търново в началото на изборния ден имаше проблем с машината за гласуване.

След намесата на техник проблемът със свързването на кабелите беше решен в рамките на няколко минути.

Според председателката на избирателната секция Деница Божанова интерес към гласуването с машината ще има от страна на по-младите избиратели.

В града има 425 избирателни секции, в 313 са монтирани машини за гласуване.

Русе

В крайдунавския град имаше проблем с членовете на подвижните секционни комисии. Те трябваше да бъдат пет във всяка комисия, членовете обаче са по трима, което не е пречка за работата им.

Три от мобилните секции ще са мобилни и ще посещават карантинираните граждани, останалите са разположени в COVID - отделенията в града. 

„Всеки човек има право на глас, дори и пациент. Това ме мотивира. Ако днес има настанени в отделението, ние имаме право да го допишем. Пациентът обаче трябва да бъде от община Русе, ако е от друга община, нямаме право”, обясни Недялка Неделчева – председател на 221 СИК в Русе.