ГЕРБ – СДС отново ще са първа политическа сила със солидна преднина пред вторите. Това показва анкетата на TrafficNews, в която участие взеха над 15 000 души. Според нашите читатели за формацията на Бойко Борисов ще гласуват 31%, а зад тях втори ще са „Продължаваме промяната – Демократична България” с 18,8%.

Анкетата на сайта ни явно представляваше и сериозен интерес измежду активистите на разпадналата се в 50-ото Народно събрание „Величие”. На няколко пъти имаше бот атаки, предимно от чужбина, която наляха над 5000 гласа на въпросната формация. Това за кратко им отреди първо място, а след това бяха и втори преди ИТ специалистите на сайта ни да премахнат фалшивите  гласове от ботове на „Величие”.   Все пак формацията в нашата анкета ще „прескочи” бариерата от 4%, като за нея има 4,75% действителни гласове.

От резултатите става ясно, че в следващия парламент може да има 8 политически сили.  За ДПС, които бяха втора политическа сила на последните избори, сега в анкетата им е 1,75%. Предвид регионалното разпределение на електората на Движението за права и свободи, техният потенциален резултат не може да бъде отразен обективно в анкети на регионални медии.  

Интересно е съперничеството между БСП и „Възраждане”. Двете партии са много близо, като за първата гласовете са си дали 6,72%, а за националистите – 6,36%.

Изненадващо на следващо място е партията МЕЧ на Радостин Василев, която бе най-близо под чертата на последните избори. Според резултатите от анкетата те ще получат 5,85%, а малко под  тях ще са „Има такъв народ” с 5,81%.  С над 2% са от ВМРО,  които едва ли пак ще попаднат в парламента.  Над 16% са дали „друг” във възможните отговори.

Днес стана ясно, че изборите ще бъдат на 27 октомври, а в следващия месец ще станат ясни и всички коалиции и формации, които ще се явяват на предсрочните избори. Кампанията пък ще започне на 27 септември.