Купчини с бурени и изсъхнали цветя се трупат върху алеите на траурен парк „Драганови гробища“ в Пловдив. Невралгичните места се намират в непосредствена близост до гробовете, алармират близки на покойници, които настояват за спешни мерки. А недоразумение между шефовете на трите ОП-та, които имат ангажимента да поддържат гробищата, допълнително задълбочава проблема.

Проверка на медията ни установи, че по всички основни алеи на „Драганови гробища“ има купчини с растителен отпадък. На места изсъхналите клони и листа се смесват с боклуци от битов тип. Разбираме, че това са отпадъци, изхвърляни от близки на починали, които имат задължение да поддържат лобните места и периметъра около тях.

Оказва се обаче, че след разчистване – те няма къде да изхвърлят растителната маса. На бележки е изрично записано „Не изхвърляйте клони, листа и треви в контейнери и кошове. Оставете ги до тях“.  Затова и следните се трупат около алеите, докато не се стигне до образуването на подобни големи купчини. Други пък взимат камарите трева за сметища и изхвърлят там шишета, найлони, остатъци от предмети и прочее.

Всичко това се случва на метри /понякога дори по-малко/ от надгробните плочи на покойниците. Техни близки се чувстват огорчени от това и алармират институциите да поемат отговорност по казуса.

От разговор със служител на „Драгановите гробища“ разбираме, че проблемът въобще не е от скоро. Гробарят сподели пред наш репортер, че редовно получават оплаквания от скърбящи, на които се отзовават. "На своя инициатива, ако имам свободно време, събирам и изнасям купчини с боклуци до алеите. Като минат от „Чистота“ да ги вземат от там. Скоро дойдоха една фадрома и едно камионче. Това не стигна, вижте колко боклуци има навсякъде“, заяви служителят. Той уточни, че след Задушниците проблемът се задълбочава. След последната, гробарят изнесъл купчини от вътрешните алеи до един от контейнерите тип лодка. „Това не е моя работа, но го правя. Не мога да оставя нещата така“, заключава той.

Оказва се обаче самите институции не могат да се разберат чия точно е отговорността алеите да имат изряден вид. ОП „Траурни дейности“, „Чистота“ и „Градини и паркове“ имат спор и всеки пренася горещия картоф на другия.

Медията ни се свърза с трите предприятия, като всички заявиха, че чистят без това да е техен ангажимент.

Шефът на ОП „Траурни дейности“  потвърди, че в парка  се извършват регулярни почиствания. Коста Попов подчерта изрично, че поддръжката попада в ангажиментите на ОП „Чистота“, а те само ги подпомагат заради създадена вътрешна организация.

На добра воля чистим алеите отвътре. Така работим в по-големите гробищни паркове. Ние се занимаваме с погребенията, „Чистота“ – чистят. Мястото не е занемарено. Това е лично мнение на гражданите. Каквото е необходимо се прави. Особено сега след Задушница имаше много боклуци и все още не е почистено окончателно. Нямахме информация за струпване на отпадъци. Още утре ще организираме нещата и ще намалим неприятния вид на гробищния парк“, допълни Попов.

Той потвърди, че гробарите се включват в тази дейност, като събират ръчно боклуци от места, на които има струпвания.

Драганови гробища не разполагат с техника. Имаме електрокари, но те обслужват другите големи гробища – „Централен“ и „Северен“. Този в малкия в южен е оставен на „Чистота“, те да се грижат за него. Нито имаме хора, нито правим някаква специална поддръжка там“, коментира Попов.

Какво се оказва обаче? В разговор с директора на ОП „Чистота“, ни бива заявено, че предприятието има само сметоизвозваща функция. В гробищата се очаква боклукът вече да е селектиран и сортиран – готов за изнасяне.

Директорът Димитър Георгиев посочи още, че струпаните по алеите растителни отпадъци попадат в ресора на „Градини и паркове“, които имат ангажимента да съберат и да ги отнесат за компостиране.

От пресцентъра на „Чистота“ и „Паркове и градини“ пък получаваме категоричната позиция, че по регламент те не са натоварени с тази задача. Това е посочено в чл.6 от Правилника за устройството и дейността на Общинското предприятие „Траурни дейности“, където пише следната предмет на дейност: „Управление на траурните паркове на територията на Община Пловдив (в т. ч. почистване и поддържане на алеите и междугробните пространства в траурните паркове)“.

Става ясно още, че по график контейнерите за смесен битов отпадък  се обслужват веднъж седмично, а съдовете за строителни отпадъци – при необходимост, за което сигнализират от траурния парк.

„Към момента нито в „Чистота“ е заявено за препълнена „лодка“, нито в „Градини и паркове“ – за приготвен за извозване разделно събран растителен отпадък. От двете предприятия обаче се ангажират още утре да направят проверка на място и да предприемат съответните действия според своята компетентност“, пишат от пресцентъра.

По информация на медията ни предстои да бъде проведен разговор между тримата шефове на предприятията, за да се изяснят недоразуменията и да бъде създадена нова организация за поддръжка на вътрешни и основни алеи.

Коста Попов заяви готовност утре да разпореди на служители на „Траурни дейности“ при възможност да подпомагат дейността на другите две предприятия. От „Чистота“ пък поясниха, че се ангажират със задачата да подкрепят по численост по-малкия екип на гробищата, за да има паркът по-прилежен вид.

Трябва да се отбележи обаче, че освен институциите, ангажимент следва да поемат и самите граждани, които да спрат да хвърлят битовите си отпадъци извън предназначените за това места. За същото призовават и предприятията.

Очаквайте подробности какъв ще бъде резултатът от срещата на директорите на предприятията.

Галерия: