Скритата онлайн търговия отново е под ударите на властите. Масово има издадени ревизионни актове на пловдивчани, а някои продавачи са привикани и в Икономическа полиция заради недекларираната им търговска дейност, извършвана онлайн, научи TrafficNews.

Става дума за онлайн търговци, които изпращат стоките си през куриери, а данните за печалбите им са в регистрите на двете най-големи фирми в бранша.

От няколко години вече е практика данъчните да изискват информация за приходите на физически лица от т.н. "наложен платеж". Това е метод за плащане, който масово се използва от търговци на стоки, които реално се занимават комерсиално с търговия, но не плащат данъци. 

За последния месец редица пловдивчани разказаха пред TrafficNews, че са били привикани като търговци на стоки онлайн, които не плащат данъци върху печалбите. 

Припомняме, че при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират в НАП получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година.

Обикновено, ако се засекат множество продажби или такива за големи суми, продавачът попада в полезрението на НАП и Икономическа полиция. От там следват проверки, които обикновено завършват със съставяне на ревизионен акт. 

Много хора обаче обжалват ревизионните актове, тъй като е много субективно дали се продават лични вещи или се упражнява търговия по занятие. 

От преди около 1 година, гражданите, които са продавали стоки в мрежата, виждат в предварително попълнените данъчни декларации сумата от сделките, които се водят на тяхно име. Те трябва да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение №2 от годишната данъчна декларация. Изглежда обаче това все още не е практика. 

Продажба на фалшификати онлайн

Бърз поглед в сайтовете за продажба на лични вещи показва, че там е пълно с търговци, и то на стоки с неясен произход или откровено фалшиви. За суми под 100 лева се продават чанти, обувки и ред други стоки от модната индустрия, брандирани с марки като Louis Vuitton, Balenciaga, Armani, Nike, Gucci, Versace и т.н. Производствата срещу такива търговци обаче са повече за физически обекти.

Изключение от това правило прави наскоро арестуваната пловдивска бизнесдама Сис Апостолова. Тя бе задържана при акция на Икономическа полиция за разпространявала фалшиви маркови дрехи и обувки по интернет. Апостолова е била спипана при спецоперация за противодействие на престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчното законодателство. 

Арестуваната дилърка на ментета се оказа фамозната блондинка Сис АпостоловаАвторката на култовия пост "Не е живот, разкош е!, от години търгува с фалшификати на известни брандове