8 загинали и 23 ранени при пожари в Пловдив и областта. Това е статистиката до момента, представена от старши комисар Васил Димов – директор на РДПБЗН – Пловдив. Сред ранените са и огнеборци, които са се впуснали в различни произшествия от началото на 2024 година.

Един от тях е 56-годишният пожарникар, който бе ударен от дърво, докато е помагал при жестокия инцидент на бул. “Руски” .Той бе сред първите, озовали се на мястото на инцидента, но докато е течала спасителната акция, върху него е паднало огромно дърво.

Огромната трагедия се случи в ранните часове на 13 май, когато движещ се с изключително висока скорост джип Рейнд Роувър се блъсна в дървета на бул. “Руски”. При инцидента загинаха 21-годишният шофьор Кристиан и возещата се до него Теодора. 

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час

Днес огнеборецът е в дома си, претърпял множество операции.

Сред пострадалите бяха и главен инспектор Димитър Бришимов, както и негов колега. Те участваха в гасенето на огъня в предприятието за преработка на отпадъци „Анес 96“. На място бяха изпратени 13 екипа на пожарната. Бришимов бе  напръскан по лицето с част от изгоряла пластмаса, а колегата му бе с фрактура на крака.

Напълно потушен е пожарът край Царацово! Това е третият инцидент в цеха за 10 годиниНяма замърсяване на въздуха в района, движението е възстановено

“ Над 4500 произшествия имаме от началото на годината. Броят на големите пожари в пъти е по-голям от предходните години. През месец юли имаме 100% ръст на произшествията. Тази година се отчита най-голям ръст на засегнати територии от Горски фонд. На някой от пожарите имаме над 20 хиляди декара опожарени площи. Отчитаме много голям брой на засегнатото имущество”, каза пред репортери ст.комисар Димов.

От началото на годината обаче  е нямало нито един загинал пожарникар.

С венци и цветя, пловдивските пожарникари почетоха с своите колеги, дали живота си по време на служба. Днес за поредна година се отбелязва професионалния празник на Пожарната. Тази година се навършват 119 години от първият пожарникарски събор, свикан през 1905 година в София. 

Тогава 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват и определят развитието на противипожното дело в България. По този повод датата 14 септември е обявена за национален празник нас служителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Седмицата, в която се пада 14 септември, от 1994 година пък се отбелязва отбелязва като седмицата на пожарната безопасност и до днес.

С едноминутно мълчание днес се почете паметта на всички загинали пожарникари. В рамките на церемонията бе отслужен водосвет и ще бяха поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители.

Сред официалните гости бяха Областния управител -  проф. д-р Христина Янчева, кметът на града – Костадин Димитров, председателят на Общинският съвет – Атанас Узунов, кметове на общини, доброволци.

„В навечерието на първият учебен ден всички чуваме, че учителската професия е призвание. Вашата професия също  е призвание. Виждам ви как се хвърляте в огъня, това не се учи – това идва от сърце. За максимално време успяхте да потушите мащабните пожари. Имам една дума към вас –поклон”, така кмета Димитров се обърна към огнеборците.

С думи на благодарност професор Янчева също се обърна към пожарникарите и техният ръководител.

„Още при първата ни среща, тепърва стъпила в длъжност, с комисар Димов дискутирахме бъдещата ни работа. Тогава постъпиха и всичките сигнали за трите огромни пожара. За да си пожарникар, трябва да бъдеш спокоен, да взимаш бързи решения. Това видяхме при инцидентите това лято. Благодарение на всички-армията, доброволците , БЧК, служителите от Горско стопанство, кметовете и гражданите, успяхме да съхраним много човешки животи. Вие сте героите на днешното време ”, бяха част от думите на Областния управител.

Над 70 служители на пловдивската пожарна са наградени с индивидуална парична награда и обявяване на благодарност от министъра на вътрешните работи по повод празника на пожарната - Кръстовден. 

Сред наградените са директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов и заместникът му гл.инсп. Димитър Бришимов, който денонощно ръководеше  гасителните действия на терен по време на най-тежките летни месеци. Награди от министъра получиха също началникът на РСПБЗН - Карлово Тоньо Чалъмов и гл. инспектор Петър Петров, началник сектор "СОД" в пловдивската дирекция за методическата му помощ . 

Други 146 служители са наградени за от старши комисар Васил Димов.

Плакети получиха кметът на Община Калояново - Младен Кичев, кметът на Хисаря-Ива Вълчева.