4 пожарни и екип огнеборци от Авиобаза „Граф Игнатиево”  гасят пламъците от разбилия се самолет L – 39 ZA.Припомняме, че учебен боен самолет катастрофира, като най-вероятно и двамата пилоти са загинали. 

Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. В момента се провежда разследване. Към момента не са ясни причините, довели до фаталния инцидент.

Тежък инцидент на авиобаза "Граф Игнатиево", разби се учебен самолетМинистърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил утрешното авиошоу

Изтребителят L-39ZA Albatross е високоманеврен реактивен учебно-боен самолет предназначен за първоначално и специално обучение, както и за усъвършенстване на летателните умения по бойно използване. 

Те се управляват винаги от двама души - пилот и инструктур. Създаден е в бившата Чехословакия с цел да замести учебно-тренировъчния самолет L-29 Delfin. Под ръководството на инж. Ян Влчек конструкторски колектив разработва прототипа на L-39 Albatros, който прави първия си полет през 1968 г., а серийното производство започва през 1974 г.

През 1986 година  България поръчва 36 самолета.