Жители на асеновградското село Горнослав правят втори опит да защитят горската местност, в които инвеститор иска да прави кариера. Това ще стане на общо събрание, насрочено за края на октомври. Местни отново ще получат право да гласуват относно това дали инвестиционното предложение на „Запрянови-03“, срещу което протестират вече две години, да бъде реализирано.

Съдът обяви за нищожно решението против кариерата край Горнослав, но даде втори шанс на гражданитеМестната власт ще трябва да насрочи нова дата за гласуване

Припомняме, че през лятото горнославци вече дадоха вота си против промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд за кариери, сметища и "мръсни" производства" в региона. 50 от 53 души го подкрепиха. Взетото решение обаче бе атакувано в Административният съд в Пловдив, а впоследствие обявено за нищожно. Причината – допуснато бе съществено нарушение, което наложи отмяната му. Още тогава магистратите уточниха, че свикването и провеждането му отговарят на закона, заради което са налице предпоставките за насрочването на повторно гласуване.

Жалба срещу легитимността на проведеното общо събрание бе подадена от бившия кметски наместник на Горнослав Ели Корбетова, посочена от членовете на Инициативния комитет и организатори на гласуването като позната на инвеститора Вакрил Запрянов. Това събуди съмненията им, че атаката ѝ е била повлияна от тази връзка. В интервю за TrafficNews обаче инвеститорът обаче отрече такава възможност.

Бившият кмет на Горнослав застана срещу всички – иска кариера до селото, пусна жалба в съдаЕли Корбетова е обвинявана във връзка с инвеститора, той обаче отрича

В предстоящото общо събрание право да участват имат граждани с постоянен и настоящ адрес в Горнослав (с продължителност не по-малка от половин година). Вотът ще се осъществи съгласно заповед на кмета на Асеновград на основание Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Общото събрание ще се състои в сряда /30 октомври/ от 18:00 часа в кметството на Горнослав.

Местните ще бъдат попитани: „Съгласни ли сте община Асеновград чрез кмет и/или общински съвет да позволи промяна на предназначението на държавни имоти - гори, находящи се в землището на с. Горнослав, за кариери за добив на подземни богатства, сметища или замърсяващи производства чрез ПУП-ПРЗ /подробен устройствен план - план за регулация и застрояване/?"

Как ще протече събранието този път и ще продължи ли гласът на гражданите да бъде атакуван – TrafficNews ще проследи. Очаквайте подробности.

Запрянов победи в делото за кариерата в Горнослав! Съдът отхвърли ключово решение на екоинспекциятаСпорят стартирани ли са дейности по експлоатация на находището в Асеновградско