Спряха изграждането на кариера за добив на баластра край Първомай. Регионалната инспекция по околната среда и водите е излязла с решение, в което посочва, че поради пропуснати срокове и лисваща ключова информация, инвестиционното предложение не може да бъде предвижено напред. Припомняме, че през ноември 2023г. бе обявено, че фирмата „Стремон-95“ иска да гради кариера за добив на баластра на 200 метра от жилищен квартал в Първомай. Концесионната площ от над 440 дка попада в местностите „Малката кория – юг“ и „Малката кория – север“.

Още тогава стана ясно, че живеещи в квартал „Дебър“ са недоволни от плановете на инвеститора и са подали серия от сигнали до местната администрация с искане то да не се реализира. Възражения по повод кариерата са подадени от страна на кмета на Първомай Николай Митков до РИОСВ-Пловдив още на 1 декември.

Скоро след това Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ поискала от „Стремон-95“ допълнителна информация за параметрите на бъдещата кариера, ключови за да се произнесе дали тя е допустима или не. Няколко месеца обаче от дружеството не се отзовали, като така пропуснали и разписани по закона срок за процедурата. На това основание РИОСВ е издала решението си за прекратяване изграждане на кариера за баластра край "Дебър". Това обаче не означава непременно, че такава няма да изникне един ден, тъй като решението на институциите подлежи на обжалване от инвеститора.

Припомняме, че „Стремон-95“ е позната в региона главно с ресторантьорската дейност, тъй като управлява едноименно заведение за хранене в центъра на Първомай. Мениджър на дружеството е Тодор Христозов, а собственици на малък процент от капитала са изненадващо голям брой хора – 20 души. Някои от тях съдружниците са имат по 0.04% дял с размер на дялово участие от 10лв.

Какво ще представлява кариерата, ако получи разрешение за експлоатация на находището?

„Стремон-95“ има сключен договор с община Първомай, с което и е дадено разрешение да експлоатира находище в местностите „Малката кория – юг“ и „Малката кория – север“ до 2041г.. Фирмата два пъти е подавала инвестиционно предложение към РИОСВ-Пловдив, като първото датира от 2008г., а второто – 2016г..

До изтичане на договора и при евентуално даване на зелена светлина от институциите, тя ще има право да добие 400 000 м3 пясъци и чакъли, които в последствие ще бъдат използвани за производство на бетони и за влагане в пътни основи.

Видно от документацията, дружеството не планира изграждането на ТСМИ /трошачно-сортировъчна и миячна инсталации/ в работната площадка. Не се посочва намерението за използване на взривни работи. Предвижда се част от добития материал да бъде обработван на територията на промишлената площадка на дружеството, която се намира на левия бряг на р. Мечка. Останалата част ще се складира на временни площадки върху неиззетите запаси откъдето ще се експедира за полагане пътни основи.

Концесионната площ е на разстояние от около 200 до 350 м. от кв. „Дебър“ в Първомай. Още по-близо пък се намира р. Мечка, която на практика се явява разделителната линия между жилищните постройки и работната площадка. Реката попада в защитена зона, част от екологичната мрежа „Натура 2000”. Независимо от това дружеството е посочило, че няма вероятност, инвестиционното предложение да окаже отрицателно въздействие върху околната среда, а ако се прояви такова, то ще бъде локално и незначително.

Фирма иска да добива баластра на метри от къщи в Първомай, превръща 440 дка в работна площадкаИнвестиционното предложение се внася за трети път до регионалната екоинспекция