Административният съд в Пловдив обяви за нищожно решението за кариерата край Горнослав, взето от населението по време на общото им събрание. Допуснато е съществено нарушение, което налага отмяната му, се посочва в решението на магистратите.

Припомняме, че в началото на юли местното население получи правото да гласува относно промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд за кариери, сметища и "мръсни" производства" в региона. 50 души подкрепиха гласуването, с идеята да пресекат изграждането на кариера от асеновградската фирма „Запрянови-03“ в близост до населеното място.

Бившият кмет на Горнослав застана срещу всички – иска кариера до селото, пусна жалба в съдаЕли Корбетова е обвинявана във връзка с инвеститора, той обаче отрича

Легитимността на проведеното общо събрание обаче бе атакувана от бившия кметски наместник на Горнослав Ели Корбетова. Същата бе посочена от членовете на Инициативния комитет като позната на инвеститора Вакрил Запрянов, поради което те смятат, че атаката на решението им е била повлияна от тази връзка. Инвеститорът обаче отрече такава възможност. 

В жалбата на Корбетова пред Административния съд се излага обемен списък от съображения, поради които тя смята общото събрание за нелегитимно. Част от тях са, че решението е нищожност, поради това, че кметът и общинския съвет на Асеновград не са компетентният орган, който да взима решение относно промяна предназначението на държавни имоти.

Именно тази теза поддържа и съдебния състав, разгледал жалбата. Те смятат, че В хода на провеждане на общото събрание е допуснато съществено нарушение, „изразяващо се в промяна на предмета на решаване, което като краен резултат е довело до изразяване на воля, обективирана в решение на общото събрание на населението на с. Горнослав, което се явява в пряко противоречие с материално правните норми и чието изпълнение се поставя извън компетентността на органите на местна власт и местно самоуправление“.

Иначе казано, решението на гражданите, които не искат реализирането на кариера в района, е вменило на кмета и общинския съвет на Асеновград задължения, които прекрачват правомощията им. Това право имат единствено органите на централната изпълнителна власт, казва съдът. Не са намерени нарушение при изпълнение на процедурата по свикване и провеждане на форума.

Затова магистратите постановили, че преписката следва да бъде върната на кмета на община Асеновград за насрочване на нова дата за провеждане на общото събрание на населението в Горнослав, което да се проведе при спазване на задължителните указания на съда. Ще трябва обаче да бъде формулиран и правилен въпрос, касаещ бъдещата кариера в района, който трябва да бъде гласуван от гражданите.