Бойково е поредното населено място в Родопската яка, което попадна в капана на безводието. Жители и собственици на имоти в живописното село алармират, че дни наред вода не тече от чешмите им. Ситуацията е критична, казват те пред TrafficNews, а усещането, че местната власт не търси решение на проблема се задълбочава всеки изминал ден.

Родопската яка в капана на собствената си апетитност: Фантазия ли са прогнозите за безводие в региона?Местната власт и водното дружество полагат усилия, а резултат от тях ще се види след години

„Вчера вода имаше от 6ч. сутринта до 9:30ч., после спря. След това отново имахме в следобеда. Всеки ден е различно, и не можем да прогнозираме кога ще останем на сухо. Всички сме различно засегнати от безводието. Най-тежко е в къщите, които се намират във високите части на Бойково. Конкретно в моя дом вода няма от 11 август и това рефлектира върху цялото ни ежедневие. Изправени сме пред критична ситуация, а тук има много семейства с малки деца, възрастни хора. Не можем да готвим, перем, да се къпем нормално. Притеснени сме за електрическите ни уреди“, споделя пред TrafficNews Таня, която има имот в Бойково.

Търпението на местните жители е на ръба. Споделят съмнения, че отговорните институции и кметския наместник не са съпричастни към проблема и не инвестират усилия в търсенето на решения. Изразяват и недоволство, че никой не ги е уведомил надлежно за ситуацията. Дни след настъпване на безводието им е предоставена алтернатива – водоноска, която обаче се явява недостатъчна, за да покрие нуждите на всички, казват те.

От ВиК-Пловдив заявиха пред медията ни, че са запознати с проблема и техни екипи са на терен. Причините за безводието са две – сухият период, който напълно е пресушил два от водоизточниците на селото и сега работи само един каптаж и то с намален дебит. Ситуацията се усложнила обаче вследствие на несъгласуван ремонт, възложен от кметския наместник на Бойково Иван Пачеджиев. Той е извършвал заравняване на един от черните пътища в селото, водещи към параклиса. По време на дейностите тежката техника е компрометирала на няколко места водопровода и  част от водния резерв е изтекъл при аварията.

„Екипи на ВиК-Пловдив вече са отстранили повредата, но това коства много воден ресурс. Заради сухия период Бойково е поредното село от Родопската яка, което остава без вода. За нерегламентирания ремонт сме уведомили Община „Родопи“, заяви говорителят на водното дружество Йордан Чемишев.

По думите му вариантът за налагане на воден режим в селото не е удачен, като ще трябва да се изчака период на дъждове, който да напълни отново водоемите.

Междувременно медията ни направи няколко опита да се свърже с кметския наместник Иван Пачеджиев, обвинен от гражданите в бездействия. Той обаче се оказа в отпуска и въпросите ни относно ремонта, компрометирал водопровода на селото, останаха без отговор.

Заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова увери, че бездействие няма. Темата е била повдигана неколкократно и са провеждани обсъждания на ресорни специалисти на общината с Пачеджиев и служители на ВиК. По думите ѝ на 15 август, когато се провежда събора на Бойково, са били осигурени водоноски и са проведени разговори с населението.

„Водният оператор има функция да поддържа мрежата. Ние ходим на място във всяко едно от селищата на територията ни, в което има подобни проблеми. В Бойково бяхме на терен още миналата седмица. Там режим на водата е неприложим, защото крие много рискове. Инженерите ни държат постоянна връзка с ВиК, очакваме от тях решение. Ние ще съдействаме, ще уведомим веднага хората“, допълни Иванова.

От Община „Родопи“ поеха ангажимент да извършат проверка за изясняване на случая със несъгласувания ремонт на пътя, под който преминава водопровода на населеното място.

На този фон жители заявиха, че са готови на протестни действия и изразиха намерение да бъде събрана и внесена в общината подписка с искане оставката на Иван Пачеджиев.

ВиК-Пловдив: Родопската яка може да остане без вода, ако хората не се променят и държавата не се намесиЗапочнали са проверки, при които се цели пресичане на нерегламентираното водочерпене и кражбата на вода

Водеща снимка: Община Родопи