„Запрянови-03“ с опит да продължи инвестиционното си намерение за изграждане на кариера в Асеновградско, която бе спряна от екоинспекцията. Припомняме, че кариерата за добив на мрамор, която Вакрил Запрянов иска да изгради в местността „Вратицата“, е за срок от 35 години и бе обявена за потенциално опасна за природата. През юли РИОСВ-Пловдив издаде решение, с което прекрати процедурата, като посочи, че реализацията на кариерата ще постави под риск природни местообитания, популации и местообитания на видове, които попадат в границите на две защитени зони – „Родопи-Средни" и „Добростан".

Както медията ни съобщи, за следното управителят на асеновградската строителна фирма „Запрянови-03“ е бил уведомен, като от него е било изискано изготвянето на Оценка за въздействие върху околната среда/ОВОС/. Повече от година обаче той не е предприел действия по изготвянето на такава. Поискал единствено да получи право да удължи сроковете, но РИОСВ декларирали, че това не е позволено от закона и предстои инвестиционното му предложение да бъде прекратено. Официално такова бе издадено от началникът на екоинспекцията Ивайло Йотков.

РИОСВ реши: "Запрянови-03" няма да прави кариера за мрамор в АсеновградскоПредполага се, че тя ще увреди сериозно природата в региона, което инвеститорът не опровергал с ОВОС

На 7 август обаче Вакрил Запрянов е атакувал издадения акт пред Министерството на околната среда и водите. Ден по-късно е било поискано от РИОСВ да предостави пълния набор от документи по преписката, като към момента все още се очаква становището на ресорното министерство.

Въпреки висящото производство, Запрянов е решил да подаде наново инвестиционното си предложение, касаещо изграждане на кариера за добив в 220 дка от „Вратицата“. В него отново се казва, че експлоатационната площ не попада в защитени зони и предвижда единствено „локален“ ефект върху природата. Обосновава това с факта, че в местността има гнезда на стари кариери. Този път обаче управителят посочил, че иска да прескочи процедурата по ЗООС за преценяване необходимостта от извършване на Оценка за въздействие върху околната среда. Вместо това декларирал желанието си директно да изготви такава, с която да опита да опровергае твърденията на еколозите, че инвестицията му е опасна за природата.

РИОСВ обаче не е уважило подаденото на 31 юли ново предложение. Мотивът – явява се недопустимо на фона на все още висящ процес по обжалване на предходното, което е с абсолютно идентичен предмет на дейност.

Последното също подлежи на обжалване в рамките на 14 дни, като предстои да разберем дали инвеститорът ще се възползва от този срок. Очаквайте подробности!

 

 

 

Снимка: Илюстративна, Община Струмяна