Почти равностоен сблъсък на позиции очерта анкета на TrafficNews за това трябва ли да бъде забранено тютюнопушенето в открити пространства. Дискусията се повдигна на фона на препоръката, която Европейската комисия отправи към страните членки – да въведат рестрикции относно пушенето като част от плана ѝ за борба с раковите заболявания. Те включвате забрана на консумацията на тютюневи изделия и електронни цигари както на открито в паркове, на детски площадки, басейни, автобусни спирки, така и на терасите на заведения. Идеята е да се ограничи вредното въздействие от вторичен дим върху пасивните пушачи.

ЕК призова за частична забрана за пушенето на откритоРешенията зависят от националните правителства

Какво обаче мислят пловдивчани?

Близо 56,7% от запитаните са гласували против предложението, докато 43,3% го подкрепят. Това показват резултатите от онлайн запитване в сайта ни, в което участие са взели над 11 100 души.

Съгласно действащото законодателство в България наполовина тази препоръка е изпълнена. Понастоящем чл. 56 а от Закона за здравето забранява тютюнопушене на определени открити пространства – прилежащи терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца; площадките за игра, спортните обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви, поясняват от РЗИ. В този текст е описана и забраната за употреба на райски газ на открити и закрити обществени места.

Д-р Милена Шикова – директор на отдел „Държавен здравен контрол“ в Регионалната здравна инспекция, разказва пред TrafficNews, че контролът срещу нерегламентирането тютюнопушене на открити пространства се осъществява трудно. Най-вече заради това, че здравните служители нямат право да изискват документ за самоличност на нарушаващите разпоредбата. Това може да се извърши единствено от служители на МВР, с които обаче рядко осъществяват съвместни проверки.

От началото на годината РЗИ е организирала 416 проверки за пушене на открито. Но в хода им не са били съставени актове, допълни Шикова.

На този фон в България тютюнопушенето отнема преждевременно животът на над 20 000 души годишно, а страната ни с най-голям дял пушачи в ЕС. Ние сме и на челни позиции в Европа по пушене сред децата, подрастващите, жените и други уязвими групи. Евростат отчита, че един на трима души в България пуши, докато средният дял за останалите страни е 18,4%. Въпреки това, ние сме сред държавите, прилагащи най-малко рестриктивни мерки в посока да предпазят населението от негативното влияние върху пасивните пушачи.

За да се въведе забраната, препоръчана от ЕК, първо трябва да се внесе поправка в Закона за здравето, уточнява още Шикова. 

СЗО: 1,3 млн. умират всяка година от пасивно пушене

Съдът разреши да се пуши в ресторанти, но само бездимни устройства