Община Пловдив е осъдена да заплати 30 хиляди лева обезщетение на млад мъж, който падна в подлеза на площад "Съединение". Инцидентът стана преди 2 години и половина една септемврийска вечер. 

Тогава 25-годишния младеж излязъл с приятели на фестивал в Капана. Според приятелите му пил 1-2 бири, но бил в напълно адекватно състояние. По-късно лекарите също заключват, че младежът е бил трезвен и не е бил под влияние нито на алкохол, нито на други субстанции. 

Околно полунощ решил да се разходи до магазинчето-лафка до подлеза от страната на Главната улица. След като си купил минерална вода, прибрал рестото и тръгнал наобратно, но се събудил в безпомощно състояние, паднал в подлеза. 

На това място на подлеза има нисък изграден парапет, на който хората често сядат, а зад тази "преграда" има дупка към подлеза с дълбочина 3,5-4 метра. Именно там пада младежът. Идвайки на себе си, той разбрал, че не можел да движи краката си, изпитвал ужасна болка, а мобилният му телефон бил на няколко метра и не можел да стигне до него. Бил в шок и му трябвали няколко минути да осъзнае къде е и какво се е случило. Започнал да вика за помощ, но никой не се отзовал, дори и преминаващите забелязали го минувачи. Лазейки, успял да стигне до мобилния си телефон, но устройството се оказало счупено при падането.

След като неопределено време не успял да намери помощ, живущ в съседната кооперация мъж му се притекъл на помощ и извикал бърза помощ. Предвид обездвижването и мястото, на което бил паднал, бил изваден с кран от специализираната техника на  "Пожарна безопасност и защита на населението". Веднага след това бил откаран в спешното, а след като установили състоянието му веднага го хоспитализирали.

Специалистите констатирали фрактура на разклонението на таза, която след излизане на всички резултати наложила извършването на 16.10.2018г. на тежка хирургична операция, при която била поставена плака в таза и 21 броя пирони, и същата била успешна, въпреки първоначалните неблагоприятни прогнози за съществуваща възможност никога да не възстанови напълно двигателните си способности или придвижването му да бъде изключително затруднено. Бил изписан от болницата в средата на ноември, след което прекарал още пет месеца в къщи, от които два на легло. Посещавал множество контролни прегледи и провел продължителна рехабилитация.

Стресът и физическата и емоционална болка от случилото се в началото били непоносими и в хода на възстановяването му започнали да отшумяват, но и до момента все още усещал болки в оперираната зона, ограничавал се откъм активно движение, не можел да спортува, избягвал продължителното стоене и ходене и категорично му било забранено да кара велосипед. В началото изпитвал силен страх, че никога повече няма да може да се изправи на краката си, като едва след проточено лечение започнал да се движи с патерици.

Младият мъж съди Община Пловдив за 45 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди, тъй като по закон тя е институцията, която не си е свършила работата. Според адвоката на младежа собственикът на подлеза не го е обезопасил, нямало е поставени адекватни парапети, каквито на практика липсвали, както и да постави указания, че въобще има подлез и това създава опасност минувач да падне. Също така пространството около него не било достатъчно добре осветено. 

Окръжният съд в Пловдив потвърждава, че вината е на Община Пловдив, но поради сравнително доброто и бързо възстановяване на младият мъж, е отсъдено обезщетение от 30 хиляди лева. От Общината оспорват, че младият мъж е съпричинил инцидента, но това твърдение е напълно отхвърлено от магистратите.

"Община Пловдив е длъжна чрез своите служители или натоварени за целта други лица да осъществява ремонта и поддръжката на пътните съоръжения и принадлежности с грижата на добър стопанин, не е осигурила безопасно преминаване на гражданите в процесния участък от територията на подлеза, изграждайки парапети с необходимата височина и осигурявайки необходимото осветление, което именно виновно бездействие е и единствената причина за настъпване на инцидента и ангажира безвиновната й гаранционно-обезпечителна отговорност за произтеклите от него вреди, които следва да обезщети изцяло, поради неоснователност на възражението за съпричиняване, предвид липсата на каквито и да е събрани от нея доказателства ищецът обективно с конкретно свое поведение да е създал предпоставки или улеснил настъпването на инцидента и допринесъл за произтеклия вредоносен резултат", са сред мотивите на съда. 

Община Пловдив може да обжалва решението пред ВКС.