Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество с Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България.

Председателят на организацията Седа Кузуджу пристигна в Пловдив където се срещна със зам.-кмета по образование Стефан Стоянов.

Двамата изтъкнаха важността на това да направят партньорството си официално и заявиха, че чрез този документ ще се систематизира планът им за действие по отношение на украинците, които търсят убежище от войната в Пловдив. Освен това чрез меморандума ще се осъществи и обмен на опит затова как останалите страни по света защитават бягащите от войната.

“България реагира на ситуацията със сърце”, заяви Кузуджу.

По думите на Стоянов в Пловдив област има над 10 хиляди украинци, дошли след войната. Кузуджу подчерта, че присъствието им няма как да бъде забелязано, тъй като те са изключително добре интегрирани.

Тя уточни, че Пловдив е специален, заради системата, която е създал и обединението между властта, бизнеса и доброволците.

Това не е първият подобен меморандум, който ООН подписва. Такъв вече има със София, Бургас, а преговори се водят и с община Варна.

От тук насетне основните цели ще бъдат Пловдивската община и Комисариатът да обединят сили в предоставянето на юридически, социални, психологически и друг вид услуги на лица с временна международна закрила или търсещи такава. Стана ясно и че ВКБООН вече са поели част от разходите по някои административни дейности във Втори дом за Украйна. Разходите за топлофициране, храна, ток и вода се подпомагат от Община Пловдив.

Стефан Стоянов посочи, че до момента над 400 дечица от Украйна са включени в образователната система. Организацията в Пловдив позволява и на студенти и на работещи да си осигурят нормален живот. Стоянов благодари за подадената ръка на Седа Кузуджу. 

На срещата присъстваше и Наталия Елис -  създателката на благотворителната организация, която даде нов живот на Белодробна болница, превръщайки я в центъра за временно настаняване на бежанци Втори дом. Тя каза, че нейният живот напълно се е променил след началото на войната и изрази радост, че чрез подписването на меморандума се дава още една възможност за изграждането на общество, готово да подкрепя.

Елис разказа, че всяка седмица нови семейства, бягащи от войната в Украйна, продължават да идват в България. Интересно е да се отбележи, че според данните около 50% от новодошлите всъщност пристигат от други места в Европа.

„Те идват тук в Пловдив, защото знаят, че ще получат подкрепата, от която имат нужда“, посочи Наталия Елис. Тя добави, че градът си е изградил име на добро убежище, но има нужда от още един буферен център поради големия наплив.  

Председателят Седа Кузуджу уважи и Кръгла маса, която обсъжда проблемите и пречки в интеграцията на украински граждани.