Общината награди с 10 000лв. Мирослав Гаригов – тазгодишният първенец в конкурса за „Най-добър млад предприемач на Пловдив“. Иноваторът представи проекта си за бордова игра с екологична насоченост „Сливи за смет“. В 14-годишното издание на състезанието за бизнес план награди получиха още четирима създатели на платформи и изобретения.

Заради инфлацията Община Пловдив решила да индексира цените на чековете, като първо място тази година получава с 3000лв. повече. Второто място получава чек от 6000лв.. Вместо три трети места обаче, през 2022г те са две, поясни в началото на събитието зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков, който връчи наградата на големия победител.

„„Сливи за смет“ е образователна, но и състезателна семейна игра. Печели играчът, който успее да сортира и размени най-много от своите отпадъци за сливи. Идеята е, че в края заедно ще сме допринесли за един по-чист свят. В компонентите на играта са изобразени най-често генерираните от нас отпадъци, като под формата на забава играчите се научават да ги сортират и в живия живот. Поместени са и любопитни факти за рециклирането, които ще ги обогатят“, поясни Гаригов, заявявайки, че идеята му има и своя възпитателно-образователен характер.

Това е третата настолна игра, която той създава. Хрумнало му за нея преди 2 месеца, по време на участието му в конкурс за рециклиране на отпадъци.

Тогава се срещнах с различни хора, които споделиха с мен концепциите си за подобна игра. Веднага в главата ми изплува едноименната народната приказва "Сливи за смет". Обаче си казах, че това има потенциал. Презентирах базовата идея за игра и получих позитивна обратна връзка. Това ме мотивира да надграждам, и така вече два месеца работя по концепцията“, заяви пред TrafficNews младият предприемач на 2022г.

Той сподели, че пред него стои етапа за тестване с играчи. „Вярвам, че спечелените средства, ще ми бъдат достатъчни, за да достигна до по-голям тираж. Така играта ще има по-достъпна цена и за потребителите. Силно се надявам тя да бъде включена от образователни центрове и институции“, сподели още Гаригов. Той призова гражданите да подхождат отговорно към това какво, как и къде изхвърлят, защото „отпадъкът за едни е съкровище за друг“.

 

Втората награда от конкурса получи Здравко Дионисов. Чекът от 6000лв. завоювала идеята за дигитална платформа за училищни иновации.

Учителите ще могат да дигитализират уроците си, независимо от техническите си познанията. Платформата цели подготовка на учениците за усвояване на учебния материал и подготовка за Националното външно оценяване. Участвам за трети път и се надявам благодарение на проекта да успея да достигна до повече училища“, заяви Дионисов, който прие наградата си от зам.-кмета по финанси Величко Родопски.

Здравко Балджиев и съпругата му Стела, чийто придружител бе 40-дневното им бебе, пък успяха да спечелят третото място с проекта си „Rent a Баба“. Идеята им е насочена към подпомагане на семейства с деца, които нямат възможността да поверят децата си на родителите си. Създадената от тях платформа ще предлага работа на детегледачки и домашни помощници. 

Балджиев, който прие наградата от 3000 лв., поясни, че идеята хрумнала на жена му, а той подсигурил техническата част. Освен помощ за семейства, двамата виждат в плана си възможност да се помогне и на възрастните хора, които не са добре финансово обезпечени.

Стела Балджиева, докато държи новороденото им, сподели, че всяко семейство изпитва трудности при организация на ежедневието си, независимо дали живее в близост до роднини, които могат да му съдействат.

„Това е второто ни дете, първото вече ходи на детска градина. Всеки път, когато се разболее и трябва да е вкъщи, се виждаме в чудо. Освен помощта към млади и работещи семейства, вярваме, че ще подкрепим и много възрастни хора. Не само финансово. Правих проучване за това как се отразява самотата в третата възраст – хубаво е, че ще дадем възможност и на тези хора да бъдат полезни. Покрай децата и контактът с млади родители се запознахме и с проблемите на много от тях“, разказа още Стела.

Те ще използват чека от 3000лв. като стартово вложение за реализирането на идеята си. Същата сума получи 17-годишният Георги Колев – изобретател на идеята за дрон-спрей, чието приложение е насочено към аграрния сектор. Ученикът от Математическа гимназия призна, че интересите му са в областта на програмирането, но конкурсът го впечатлил и решил да изпробва потенциала на идеята си.