Протестът в защита на енергетиците в Пловдив се оказа просто партийна и проруска пропаганда. Бул. „Шести септември“ трябваше да бъде затворен в пиков час от 200-300 граждани. Вместо това 18 души направиха кратко шествие, а ръководната им мисъл сякаш бе различна. 

Впрочем митингът се проведе на фона на новината за организиране на подписка сред персонала в централите и готовност за ефективни стачни действия. Това се случва, след като енергерици и миньори подписаха споразумение с управляващите, а Народното събрание го одобри. Договориха се да не се затварят административно въглищни и електрически централи. Въпреки това продължават блокадите на АМ „Тракия“ край Стара Загора. Заговори се и за национален протест в четвъртък.

В Пловдив обаче въпросът със затварянето на ТЕЦ-ответе сякаш остана на заден план. Колцината събрали се в тяхна защита всъщност повдигнаха темата за датата на Националния празник на България, както и приемането ни в Еврозоната - все теми, дъвкани и оглозгани от определени политически формации и поддръжниците им.

Както бе предвидено – гражданите манифестираха по булеварда, блокирайки движението. Осемнадесетте души бяха подкрепени и от двама случайно преминаващи граждани, които получиха аплодисменти за спонтанното им присъединяване към инициативата.

След 2-минутно шествие от сградата на Областната дирекция на МВР, групата протестиращи се позиционира пред паметника на  Съединението. Точно в 18:10ч. движението по бул. „Шести Септември“ бе пропуснато от полицията, която пазеше реда. Нейната численост доближаваше тази на протестиращите граждани.

На микрофон през по-голямата част от времето позицията си изразяваше Райчин Рачев, който бе водач на листата на партия МИР в Пловдив за народни представители по време на парламентарните избори през април 2023г. Партията е подала заявлението си да участва и в битката за кметове и общински съветници на града. 

„Ние сме в подкрепа на нашите сънародници в Старозагорско, в мините. Това е един от малкото отрасли на България, които са оцелели. Той подава 40% от електроенергията ни. Спирането му ще доведе до непоправими действия“, заяви Рачев пред гражданите.

След това отстъпи думата на възрастен мъж, който започна изказването си с: „Нямам думите да изкажа разочарованието си от най-духовния български народ.“. Агрументира се с това, че всеки втори българин е "предател". Като такъв определи и Владимир Зеленски, защото искал да „победи Путин“.

Думата наследи друг протестиращ, който все пак реши да каже нещо във връзка с протеста на енергетиците. Гражданинът изрази разочарованието си от: кабинета Денков-Габриел, тройната коалиция и Европейската комисия. Той поясни, че вниманието трябва да бъде насочено към отрудените хора, които при затваряне на централите, ще загубят работата си.

Ако няма ток, а се разчита на възобновяеми източници на енергия, България е умряла, връщаме се в пантивека. Много хора ще пострадат, не само в ТЕЦ „Марица-Изток“. Не мога да си обясня, защо толкова малко интерес има от обществото по тази тема“, заяви Даниела Славчева, която сподели, че има инженерно образование.

Питаме я как ще коментира вредното въздействие върху природата и климатичните условия, които въглищни и електроцентрали оставят. „Трябва помощите, които се отпускат от ЕС да се влагат в подобряване на средата. Т.е. да се инвестира в пречиствали системи, а не да се спира едното за сметка на другото. Трябва да се мисли по друг начин, не можем да се отървем от замърсяването, което индустрията и развитието създават. Ще видим как ще се модернизираме, ако часове наред нямаме ток, защото енергията от слънчеви панели не достига“, допълни Славчева, която бе дошла да подкрепи идеята за работещи централи.

Иначе протестът на скромната група граждани получи вниманието на преминаващите, някои от които гледаха с откровено недоумение случващото се.