Официално бе открита първата по рода си в Зелена класна стая в България. От днес тя ще радва учениците на НУ „П.Р.Славейков" в Пловдив. Иновативната среда разполага с  мини оранжерия, където децата ще се учат да отглеждат различни екзотични растения или зеленчуци, амфитеатрални пространства и терен за открити уроци с три класни стаи.

Отговорност към мястото ще бъде делегирана и на самите ученици, които сами ще отглеждат и ще полагат грижи за опазването на средата. Това се прави с цел разширяване познанията им и сформиране на екологични навици, заяви заместник-директорът на училището Ели Сарафова. За целта те ще срещнат подкрепа от Аграрен университет – Пловдив.

Щастлив съм, че начинанието ни се сбъдна. Идеята бе заложена още през мандата на Иван Тотев, бе реализирана през моя. Правим го най-вече за нашите деца“, поясни Иван Стоянов, кмет на район „Източен“.

Всички 349 ученици, разпределени в общо 15 паралелки, ще използват съоръжението по график:

Ние сме екологично ориентирани в образованието си не само тук, стараем се по принцип да учим децата на правилно отношение към природата. По заявка на класните ръководители, тук децата ще имат възможност да прекарват часове на открито“, поясно Ели Сарафова.

Аз самият съм учил тук като дете. Преди време тук беше паркинг, беше обрасло. Разхождах се един ден и си казах, че трябва да се направи нещо. Ето затова е хубаво, че в Пловдив работим с приемственост в управлението“, каза народният представител Иван Тотев.

Този проект е послание към образователните институции за екологично ориентирана учебна среда“, каза Петър Петров, бивш кмет на „Източен“.

Проектът се осъществява на стойност 108 000 лв., отпуснати от Община Пловдив и 62 000 лв., осигурени от МОН. В проекта е включено изграждане на ажурни огради към прилежащите улици, монтаж на шумопоглъщащи плоскости към част от съществуваща ажурна ограда.  Изградени са осветителни тела, изграждане на кът за биоземеделски активности на учениците –оранжерии, повдигнати и наземни лехи за развъждане на земеделски култури, овощна градина за изпълнение на следващ етап в условия на трудово обучение на учениците, както и поливна система за поддръжка на зеленината.

Радостни бяха и самите деца, които бяха подготвили разнообразен спектакъл, с който да посрещнат първия ден на тяхната нова Зелена класна стая. Самите те не скриха радостта и нетърпението си да учат в тази интерактивна открита среда.

„Именно това е важното, друго няма значение“, коментира кметът Здравко Димитров в отговор на детската глъчка.