Продължава търсенето на алтернатива за ефективен градски транспорт в Пловдив, чрез която Общината и превозвачите да бъдат удовлетворени. Към този момент няма да се прекратява договора с консорциума за градските линии.  Очаква се обаче следващата седмица да бъде внесено предложение за наламяване на рейсовете по четири от линиите на градския транспорт.

„Никой няма намерение да блокира града. Трябва да ги принудим да си изпълняват графика или да намалим рейсовете.  Сега подписахме отчетите. Сега подписахме още четири линии, ще намалим празничното разписание. Те казват, че продадените билетчета са същите, а пък цената нафтата е по-висока. Ако се поставите на тяхно място и те имат право“, заяви кметът Здравко Димитров пред журналисти.

Той оправда разликите с това, че договорите са подписани преди три години, когато никой не е предполагал, че ще има инфлация.

Здравко Димитров заяви, че подобен проблем с недостига на финанси се среща при още проекти на общината. Това той дължи на инфлацията и цифрите, заложени преди години, в момента не отговарят на тези на пазара. За тях може да се наложи да бъде поискано допълнително финансиране от държавния бюджет.

„Никой не е предполагал, че ще има такава инфлация. Би трябвало да имаме дофинансиране. Нямаме избор, има неща, които няма как да ги оставим на самотек. Ще помолим, ако могат да дадат, ако не – трябва да се справим и сами. Заложени са проекти, които не можем да оставим.